Dodik tražio smanjenje OSBiH: “Šta vi imate od te vojske?”

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je održao konferenciju za medije u Istočnom Sarajevu nakon sastanka Predsjedništva BiH sa Derekom Cholletom, savjetnikom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država.

Očekujemo i od međunarodne zajednice da provodi Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH. RS dosljedno poštuje pravni okvir, prava i obaveze potpisane i predviđene Dejtonskim mirovnim sporazumom i tako se ponaša”, kazao je Dodik na početku obraćanja i dodao:

Ja sam rekao da RS nema nijedan plan o otcjepljenju i secesiji, ali u RS se o tome priča. Ali, nema nijedan plan kojim bi se provela politika otcijepljenja”.

Ponovio je šta je za njega ustvari prihvatljivo.

Govoreći o sadržaju pisma Antonyja Blinkena kazao je da tamo stoji da su oni zainteresirani za Dejtonsku BiH, i za ekonomiju.

Amerika je poručila da će pokušati spriječiti svako unilateralno ponašanje na što je Dodik odgovorio da se tako ponaša međunarodna zajednica, navodeći kao primjer bonske ovlasti OHR-a i sastav i odluke Ustavnog suda BiH.

Ali ta pisma obično pišu oni koji rade u BiH”, kazao je Dodik.

Kada je riječ o sankcijama kazao je da nije isključena mogućnost da unilateralno uvedu sankcije, kao što su već postojeće sankcije SAD-a prema njemu.

Ali to ne rješava problem. Meni je važno da ne gubi RS, a ona je očuvala svoj status i ingerencije“, kazao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje da je na sastanku s Cholletom tražio da se smanji kapacitet Oružanih snaga BiH i kako će onda prenijeti nadležnost kazao je:

Naravno da ćemo povući saglasnost, ali nismo protiv toga da se prepolovi OSBiH i smanje troškovi. Šta vi imate od te vojske“, kazao je Dodik.