Foto: Arhiv

Drugi Javni poziv za finansiranje mjesečnih plaća u Kantonu Sarajevo produžen do petka

Drugi Javni poziv za realizaciju i implementaciju sredstava, tačnije Javni poziv za odobravanje finansiranja cijele ili dijela minimalne mjesečne neto plaće u FBiH za juli, august i septembar 2021. godine, produžen je do petka.

Ovu informaciju za Sarajevsku seharu potvrdio je ministar privrede KS Adnan Delić.

Podsjećamo, ova tri mjeseca odabrana su s ciljem očuvanja poslovne aktivnosti i zadržavanja radnih mjesta.

Izabrali smo ova tri mjeseca s ciljem očuvanja poslovne aktivnosti i zadržavanja radnih mjesta, jer cijenimo da je tokom proljeća bilo otpuštanja radnika, zbog sveukupne situacije nastale zbog posljedica pandemije, te da je tokom ljetne sezone došlo do popravljanja situacije i vraćanja radnika na radna mjesta.

Obzirom da smo ušli u zimski period kad je povećana mogućnost ponovnih otpuštanja, smatramo da je bitno uzeti u obzir mjesece juli, august i septembar za finasiranje cijele ili dijela mjesečne plaće, kako bi se spriječila nova eventualna otpuštanja radnika usljed smanjenja poslovnih aktivnosti u zimskom periodu“, kazao je 11. novembra ministar Delić, podsjećajući da na ovaj način Ministarstvo nastavlja s implementacijom 21 miliona KM pomoći privredi.

Podsjetio je tada ministar da je Kanton Sarajevo jedini u Federaciji koji je sistemski pristupio rješavanju problema u privredi nastalih zbog pandemije.

Prvi smo počeli s implementacijom pomoći i podrške poslovnim subjektima, u rekordnom vremenu obajvili smo rezultate prvih javnih poziva na koje se prijavilo 6.120 poslovnih subjekata, te odmah po završetku procedure uplatili sredstva na račune subjekata koji su ostvarili pravo na finansiranje po javnim pozivima“, istakao je tada ministar Delić i dodao da će i ovaj javni poziv pratiti trend prethodnih javnih poziva, odnosno da će svi poslovni subjekti koji ispunjavaju uvjete iskoristiti svoje pravo i prijaviti se za finansiranje plaća za pripadajuće mjesece.

Javni poziv s pripadajućim prijavnim obrascem koji poslovni subjekti trebaju ispuniti i uz njega dostaviti traženu dokumentaciju dostupan je na stranici Ministarstva privrede na LINKU.