Edhem Bičakčić i Biznis klub “Povelja” održali sastanak o stanju u energetskom sektoru

U četvrtak 04. novembra u Hotelu Courtyard by Marriott Sarajevo održan je sastanak članova Biznis kluba Povelja i gospodina Edhema Bičakčića, bivšeg premijera FBiH i nekadašnjeg generalnog direktora Elektroprivrede BiH, a inače aktuelnog predsjednika Bh. komiteta Međunarodnog komiteta za velike električne sisteme (CIGRA).

Na sastanku su razmatrane teme poput klimatskih promjena i uticaj klimatskih promjena na energetiku uopšte u svijetu ali i kod nas, zatim energetski sektor u BiH, povećanje cijena električne energije, a prisutne privrednike je posebno zanimalo da li će se i na koji način to povećanje odraziti na BiH i privredu.

Bilo je riječi i o upravljanju emisijama ugljen dioksida, obnovljivim izvorima energije u funkciji prelaska sistema na zeleni vodonik, izgradnje elektroenergetskih objekata poslije pandemije, te razvoju elektromobilnosti u našoj zemlji.

Prema riječima gospodina Bičakčića bez energetske efikasnosti, nema ni efikasne prilagodbe klimatskim promjenama, a klimatska kriza je potencijalno i najveća globalna kriza koja nas očekuje u budućnosti.

Naša država mora slijediti globalne energetske tranzicijske procese, u tom pravcu u EU je započet proces zamjene proizvodnje energije iz fosilnih goriva energijom iz obnovljivih izvora”, poručio je Bičakčić i dodao:

“Naša primarna obaveza je smanjenje stakleničkih gasova, odnosno, dekarbonizacija privrede. Da bi Bosna i Hercegovina uhvatila priključak s ovim energetskim tranzicijskim procesima, moramo raditi na izgradnji novih obnovljivih izvora energije.”

Kada je riječ o cijenama, kako je objasnio gospodin Bičakčić, na tržištu električne energije i gasa i ove godine postoji velika konjuktura i potražnja i za električnom energijom, a procjene su da će biti i potražnja za gasom posebno u zimskom periodu.

Električna energija u prošloj godini imala je neku prosječnu cijenu 50 eura po megavatu, sada to dostiže i 170 eura po megavatsatu. To je skoro trostruko povećanje. Razlog toga je dekarbonizacija, odnosno takse na CO2 koje moraju da plaćaju proizvođači električne energije na ugalj. Termoelektrane na ugalj plaćaju visoke takse i onda im se ta proizvodnja ne isplati i onda oni prestaju ili smanjuju u značajnom obimu tu proizvodnju. Nedostaje električne energije na tržištu i cijene idu prema gore.

Ističe da je golobalna projekcija da će visoke cijene potrajati.

U dijelu sastanka govorilo se i o Zakonu o obnovljivim izvorima, gdje je gospodin Bičakčić istakao da je taj zakon donesen 2013,godine i važio do prošle godine, te da je potrebno što prije donijeti novi zakon koji će da reguliše ovu oblast i to na način da proizvođačima omogući proizvodnju električne energije za vlastite potrebe, uz mogućnost  plasiranja eventualnih viškova električne energije u mrežu.

Prisutni privrednici su ukazali na niz kočnica, odnosno prepreka sa kojima se susreću  naručito u segmentu proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, a to su komplikovana administrativna procedura, zatim činjenica da je u FBiH sve podijeljeno na više različitih nadležnosti, tako da investitori  vrlo često odustaju od ulaganja. Ono što je najveći problem jeste nepoštivanje zakonskih rokova u kojima nadležne institucije trebaju izdavati dokumente, pa se proces razvuče i na nekoliko godina.

Privrednici su ponudili konkretne prijedloge kako bi se otkonule prepreke koje koče masovnije investicije u infrastrukturu električnih punionica u Kantonu Sarajevo.

Za kraj je donesen zaključak da bi Bosna i Hercegovina svoj bogati prirodni potencijal trebala iskoristi, i da bi mogla da postane lider u ovom sektoru, ukoliko bi se uklonile administrativne i političke barijere. Neiskorišteni potencijali u sebi imaju obećanje napretka i očuvanja prirodnih resursa, koje korištenjem neobnovljivih izvora energije uništavamo.

Ovo je jedan u nizu planiranih sastanaka koje organizuje Biznis klub Povelja u cilju poboljšanja poslovne klime u sektoru malih i srednjih preduzeća. Ovaj poslovni klub postoji već dvije godine, ali formalno od juna ove godine kada je izvršena registracija u Ministarstvu pravde, a trenutno broji preko 40 članova, odnosno, privrednih subjekata sa područja Kantona Sarajevo.

Osnovni cilj Kluba jeste unaprijediti poslovnu klimu u Bosni i Hercegovini, poticati poduzetništvo te educirati i povezivati pravne subjekte.