Escobar se neće sastati sa predsjednicima opozicije iz FBiH

Gabriel Escobar, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a i specijalni izaslanik američkog predsjednika Joea Biden danas je održao sastanak sa predsjednicima SDS-a i PDP-a Mirkom Šarovićem i Branislavom Borenovićem u Banjoj Luci.

Escobar svoju radnu posjetu završava u srijedu, a kako su Patriji potvrdila dva predsjednika opozicionih stranaka u FBiH i u Parlamentu BiH još uvijek nemaju nikakav poziv za sastanak sa američkim dužnosnikom.

Podsjećamo, Escobar je u nedjelju popodne stigao u Sarajevo gdje se susreo sa predstavnicima poslovne i društvene zajednice u BiH.

Održao je niz susreta sa članovima Predsjedništva BiH, članovima Kolegija oba doma PS BiH, rukovodstvom i predsjednicima klubova stranaka u Federalnom parlamentu.

Također je održao sastanaka sa ekološkim aktivistima.

Iako je očekivalo da Escobar najavi sankcije zbog jednostranog povlačenja nadležnosti sa države na bh. entitet RS što je već započeto usvajanjem zakona u NSRS, a u pripremi je i cijeli set novih zakona u vezi odbrane, sudstva, indirektnih poreza, prema izjavama i političara i samog Escobara sankcije niko nije spomenuo.

Blokada institucija koja traje od jula mjeseca, a koju predstavnici iz RS-a po potrebi prekidaju još će potrajati s obzirom da nema nikakvih signala koji upućuju da su Milorad Dodik i vlast u RS-u dobili bilo kakvo upozorenje da stanu sa tim aktivnostima i rušenjem državnih institucija.

Interesantno je da nije najavljen susret Escobara sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom čiji je izvještaj o BiH bio predmet rasprave na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a prošle sedmice. Schmidt vrlo jasno upozorava da kriza u BiH može eskalirati, a crvenom linijom smatra formiranje Vojske RS što je Dodik najavio u roku od šest mjeseci.