EU parlamentarci osudili Dodika, traže sankcije i prekid razgovora sa etnonacionalistima

Evropski parlament večeras je održao debatu o situaciji u BiH.

Valdis Dombrovskis, potpredsjednik Evropske komisije pozvao je na dijalog u BiH. Kazao je da su građani jako zabrinuti.

EU prati situaciju u BiH. Posvećeni smo EU perspektivi BiH. Nadamo se da će sve partije početi raditi zajedno kako bi BiH mogla napraviti progres na EU putu”.

Andrey Kovatchev iz grupe EPP (Bugarska) kazao je da se trebaju naći održiva rješenja ne samo za izborni zakon već i za sve druge teme kao što je sigurnost i socijalne teme važne za građane.

Trebamo poslati jak signal podrške EU prema BiH. Milorad Dodik šalje loš signal najavljujući povlačenje saglasnosti iz državnih institucija što dovodi do tenzija”, kazao je.

Pedro Marques iz Portugala istakao je kako se Janez Janša, Viktor Orban sastaju sa Miloradom Dodikom.

Igraju se s vatrom i to je neprihvatljivo. EU ne smije šutjeti mora vršiti pritisak pa čak upotrijebiti i sankcije. Zapadni Balkan se nada mirnoj budućnosti u EU”.

Klemen Grošelj iz Slovenije kazao je da se mora poslati jasna poruka Dodiku.

Ovo nije samo udar na region, blokiranje institucija ne ugrožava samo mir u regionu već i interese EU. Ne možemo dozvoliti da ludilo nacionalizma preuzme prednost. Moramo odmah reagirati uključujući sankcije. Moramo osigurati da institucije rade kako bi se provodile dalje reforme. Ni Dodik ni mi nećemo odlučiti o budućnosti BiH već su to građani na izborima. Oni moraju ljudima poput Dodika oduzeti moć”, kazao je Grošelj.

Tineke Strik iz grupe Zelenih (Nizozemska) istakla je da BiH zarobljena korupcijsom, etnonacionalističkom politikom i retorikom.

Dejton je danas pod pritiskom. Dodik igra opasnu igru ugrožavaući teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Tražila sam od ministara EU sankcije i od cijele internacionalne zajednice da prestanu razgovarati sa onima koji vode retoriku podjele”, kazala je Strik.

Predstavnik Italije Fabio Mssimo Castaldo pozvao je na sankcije protiv Milorada Dodika.

Michael Gahler CDU Njemačka kazao je da prijetnje koje dolaze od Milorada Dodika nisu samo prijetnje miru u BiH već cijelom regionu.

Ta prijetnja ima ime Milorad Doidk. Ne znam zašto Vijeće to nije moglo imenovati 15. novembra. Podržavaju ga Beograd i Moskva. Jeste li voljni staviti sakcije protiv Milorada Dodika mi moramo to jasno čuti”, kazao je Gahler.

Tonino Picula, izvjestilac Evropskog parlamenta za preporuke o Zapadnom Balkanu istakao je u obraćanju u Evropskom parlamentu da je duboka politička kriza u Bosni i Hercegovini dodatno zaoštrena sve provokativnijim i separatističkim potezima Milorada Dodika.

Kako kaže, ovog puta ugrožava usvajanje budžeta, imenovanje ambasadora, čak i donacije vakcina protiv koronavirusa.

Njegovo direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, negiranje genocida, otvaranje fondacije osuđenih ratnih zločinaca i prijetnje otcjepljenjem traže našu oštriju osudu i aktivniju ulogu prema BiH općenito”, istakao je Picula.

Kako kaže, aktuelna faza destabilizacije BiH uz vanjsku podršku, Beograda, Moskve, ali i Budimpešte može imati ozbiljne posljedice na stabilnost cijele regije.

Nažalost, nedostatak vizije i zastoj politike proširenja u EU praćeno je postepenim gubitkom vjerodostojnosti što dodatno jača razne antidemokratske političke projekte na Zapadnom Balkanu. Uglavnom, prijeti opasnost od mnogih hroničnih kriza u izbornoj 2022. godini. Ali dok tražimo poštivanje i moguću nadogradnju Dejtona ne smijemo negirati neke od njegovih ključnih odredbi. Zato su od iznimne važnosti pregovori o novom Izbornom zakonu koji bi trebao konačno ispoštovati odluke Ustavnog suda same BiH”, poručio je Picula.

Romeo Franz europarlamentarac iz Njemačke kazao je da Dodik pokušava destabilizirati zemlju podržan od strane Vučića i Putina.

Ovo je geopolitički problem. EU i međunarodna zajednica moraju nastupiti odlučno i iskoristiti mogućnost sankcije protiv Dodika. Zaustavimo pregovore sa etnonacionalistima. 26 godina nisu pomakli zemlju naprijed. Teritorijalni intergritet ne smije doći u pitanje, mir u zemlji je interes svih građana u BiH, ali i interes svih nas”, kazao je Franz.

Nekoliko europarlamentaraca iz Hrvatske akcenat je stavilo na Izborni zakon i prava konstitutivnih naroda.

Retorika u BiH nas vraća u 90-e. Teritorijalni integritet je vitalna poruka koju danas čujemo. Niko nema pravo zaustaviti put države u EU. Moramo biti jaki u našim akcijama”, kazala je jedna od hrvatskih zastupnica.

Dietmar Koster iz Njemačke kazao je da je BiH u najgoroj političkoj krizi nakon rata.

Dodik uporno poziva na nezavisnost RS i govori da će osnovati vojsku. Sve te aktivnosti vode ka destabilizaciji. Odbacujemo negiranje genocida, moramo podržati BiH da održi fer izbore i njen suverenitet i teritorijalni integritet”.

Tanja Fajon zastupnica iz Slovenije kazala je da se zemlja nalazi u jednoj od najvećih kriza s kojom se suočila.

Moraju usvojiti izmjene Ustava i Izbornog zakona. Nijedna unilateralna operacija jednog entiteta mora biti zaustavljena. Političari kao Milorad Dodik moraju se jasno zaustaviti u retorici podjela. EU mora iskoristiti sva svoja sredstva i sankcije. Samo ako djelujemo brzo možemo spriječiti dalju eskalaciju”, kazala je Fajon.

Na kraju debate se ponovo obratio komesar Dombrovskis koji je ponovio da BiH ima jasnu EU perspektivu.

Progres se može ostvariti kroz dijalog ali zato je potreban povratak u institucije BiH. Treba se fokusirati na reforme. I to će biti jedna od poruka komesara Varhelyia”.

Anže Logar, slovenski ministar vanjskih poslova kazao je da politčari u BiH moraju osigurati da ne koriste retoriku podjele.

Pozivamo ih na pomirenje, revizionizam ili negiranje genocida ili podržavanje ratnih zločinaca je protiv EU vrijednosti i nije kompatibilno sa članstvom u EU. Ovaj region mora ostati stabilan”, kazao je Logar.