Foto/ Dan državnosti BIH: Baščaršiju danas krasila pjesma, radost i osmijesi na licima građana

Uz pjesmu, osmijehe i bogatu kulturnu baštinu koju čuvaju i predstavljaju članovi KUD-a Baščaršija, Općina Stari Grad Sarajevo proslavila je danas Dan državnosti Bosne i Hercegovine sa svojim građanima.

Uz prigodan kulturno-zabavni program ispred Katedrale gdje je okupljenim građanima Dan državnosti čestitao općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić, najavljen je defile članova KUD-a kroz Ferhadiju i Sarače do Sebilja, a pridružili su im se općinski načelnik, njegovi saradnici, općinski vijećnici i građani.

Defile je uz tradicionalne sevdalinke koje su izvodili članovi KUD-a Baščaršija, praćeni aplauzima i odobravanjem brojnih građana stigao do Sebilja gdje je nastavljen program, a Općina Stari Grad je sve prisutne počastila kafom i čajem.

Obrativši se građanima okupljenim ispred Katedrale, načelnik Hadžibajrić je podsjetio na važnost očuvanja naše tradicije i kulture kao i na značaj današnjeg datuma za sve građane Bosne i Hercegovine, te uputio čestitku prisutnima.

Odlučili smo se danas za ovakvu proslavu jer je potrebno unijeti malo optimizma, veselja za Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Trebamo podignuti glave i u ovakvim teškim trenucima i biti ponosni na našu domovinu, Bosnu i Hercegovinu. Zato vas danas pozivam na više optimizma i radosti, a naše kulturno-umjetničko društvo Baščaršija će se sigurno potrudi da vam uljepša ovaj praznik“, poručio je načelnik i dodao:

Nikada ne smijemo zaboraviti sve naše šehide i poginule borce koji su ugradili svoje živote u temelje ove države da bismo mi danas mogli na ovako lijep i svečan način obilježavati Dan državnosti“.

Članovi KUD-a Baščaršija počastili su građane tradicionalim igrama i pjesmama: Muslimanske igre iz Starog Sarajeva – Sarajevo divno mjesto, Visočanka, Stan Neretvo, Krajina, S one strane Plive…

Samir Mirvić, jedan od članova ovog društva kazao je da za njih predstavlja čast učestvovati u obilježavanju Dana državnosti BiH.

Član sam KUD-a Baščaršija već 15 godina i zaista moram istaći da mi je danas velika čast i zadovoljstvo prošetati ulicama svoga grada u tradicionalnoj nošnji i vidjeti sreću i osmijehe na licima ljudi koji nas vide i koji su nas pratili u defileu.

Zahvaljem se Općini Stari Grad što na ovakav način obilježava naše praznike i uključuje nas u ovakve programe gdje se uvijek rado odazivamo. Ovim putem bih želio da pozovem sve mlade ljude da čuvaju našu kulturu i baštinu“, kazao je Mirvić.

Specijalni gost Općine Stari Grad na današnjem defileu bila je delegacije Općine Karsiyaka iz Izmira koju je predvodio općinski načelnik Cemil Tugay.