Foto/ Duga i hladna noć pred našim rudarima, ne odustaju od zahtjeva i jutro će dočekati pred zgradom Vlade FBiH

Veliki broj rudara, prema nekim procjena i 2.500, večeras će prenoćiti ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Dočekat će jutro na temperaturi koja će graničiti s nulom.

Hrana nije problem, pitali smo ih da li su im građani donosili te su odgovorili potvrdno, ali da je ipak Sindikat osigurao većinom sve.

Hladnoća je veći problem, pojedini imaju deke, ali je i preduzeće Elektroprivrede poslalo vozilo ambulante koja im je dostavila deke.

Na terenu su i radnici KJKP “Rad” koji čiste otpad koji je ostao nakon višesatnih protesta, a u čišćenju im pomažu i samo rudari.

Danas ranije su rudari izjavili da se nadaju da će se građani Sarajeva solidarisati i pomoći im u vidu hrane, pića ili deka, vreća za spavanje i bilo kojih drugih potrepština koje im mogu pomoći da izdrže noć vani na hladnom.

Ipak, rudaru ne odustaju od svojih zahtjeva jer žele sačuvati dostojanstvo i istrajati sve dok im zahtjevi ne budu ispunjeni.

Spremni su, ističu, ostati ispred Vlade FBiH i mjesec ako je potrebno, ali ne žele se vratiti bez ostvarenog cilja.

Rudari danas od 11:00 sati protestuju ispred Vlade FBiH tražeći uvezani radni staž, kontrolu kalorisanja uglja u termoelektranama, potpunu realizaciju Sporazuma iz maja ove godine, potpuno poštivanje Kolektivnog ugovora, zatim zahtjev za smjenu generalnog direktora Elektroprivrede Admira Andelije i svih direktora koji su pustili ove Pravilnike i utvrđivanje minimalne plate u iznosu od 1.000 KM.