Foto/ Gornje Biosko dobija asfalt, zajednički projekat Starog Grada i Istočnog Starog Grada

Općina Stari Grad Sarajevo uključila se u program “Podijeljene općine“ koji je zasnovan na međuentitetskoj saradnji jedinica lokalne samouprave, a implementira ga Vijeće Evrope u saradnji sa odabranim općinama iz FBiH i RS.

Općina Stari Grad je, putem Službe za lokalni razvoj i poslove MZ, u okviru ovog programa pripremila projektni prijedlog pod nazivom “Zajedno za bolje sutra“, kojim su partnerske općine Stari Grad Sarajevo i Istočni Stari Grad Sarajevo aplicirale prema Vijeću Evrope.

Projekat se zasniva na rekonstrukciji putne komunikacije u međuentitetskom naselju Gornje Biosko.

Zbog loše putne povezanosti stanovnici naselja Gornje Biosko nemaju kvalitetnu putnu komunikaciju do svojih domova, što im u značajnoj mjeri otežava život. Općina Stari Grad Sarajevo i Opština Istočni Stari Grad Sarajevo ovom projektnom intervencijom ‘Zajedno za bolje sutra’, žele osigurati bolje uslove za zajednički život stanovnika međuentitetskog naselja Gornje Biosko“, naveli su iz Službe za lokalni razvoj i poslove MZ Općine Stari Grad koja je izradila ovaj projekat.

Ukupna dužina trase Gornje Biosko iznosi oko 420 metara, a kroz prvu fazu projekta bit će rekonstruisano i asfaltirano ukupno 200 metara dionice puta.

Sada će se raditi samo prva faza čija vrijednost iznosi oko 20.800 KM. Vijeće Evrope sufinansirat će radove iznosom oko 19.000 KM, dok će općine, učesnice u projektu, za prvu fazu implementacije projekta izdvojiti sredstvaa u iznosu oko 1.800 KM.

Općina Stari Grad Sarajevo i Opština Istočni Stari Grad su u prethodnim godinama zajednički realizovale brojne značajne projekte s ciljem unapređenja uslova življenja stanovnika: sanacija saobraćajnice Brusulje, sanacija lokalnog puta Hreša-Biosko, uvođenje rasvjete u selu Mešinovići i u Faletićima, sanacija puta Zlatište – Širokača, sanacija pristupnog puta Sarajevo – Pale do kamenoloma “Alpine”, itd.

Ove dvije općine, iz FBiH i RS-a, su jedinstven primjer dobre saradnje između dva entiteta“, zaključili su iz Općine Stari Grad.