Foto/ Građani sa današnjih protesta poručili da im je dosta države bez pravde

Grupa građana okupljena oko neformalne grupe “Restart”, a koji su ranije održavali proteste ispred Ureda visokog predstavnika u Sarajevu, te ispred ambasade SAD-a, danas su održali protest bh. institucija, na Trgu Bosne i Hercegovine.

Protest je prema našem sudu malo veći nego što su raniji bili, ali ipak ne broji mnogo osoba.

Ponekad se i sa saobraćajnice čuju sirene, te na taj način vozači pružaju podršku.

Jedan od okupljenih mladih ljudi je rekao da je mali broj osoba koje protestuju odraz našeg društva.

Na protestu se čuju uzvici “Ili ćete raditi ili idete!”; “Ostavke“..

Mogu se vidjeti parole “Ne studiramo samo u vrijeme izbora“; “Vratite dostojanstvo penzionerima“; “Europska država – Europski standardi“; “Primate enormnu platu a nama ste dali gaće na štapu“; “Konstitutivni jesmo ravnopravni nismo“; i drugi.

To je zapravo slika našeg kompletnog društva. I starija generacija mora da učestvuje u svemu tome, jer mlađi uče od starijih. Mlađi su, na neki način, taoci takve vrste mentaliteta – ‘samo neka se ne puca’, ‘dajte da mi ništa ne protestujemo’, ‘nemojte da se bunimo’..

Ljudi, političari koji nas predstavljaju – oni žive od našeg novca. Dužni su da saslušaju naš glas, da sprovode politiku koja je volja naroda. Također, mora da postoji i zakonski okvir za one političare koji svoj posao ne odrađuju”, rekao je za N1 mladi građanin Sarajeva.

Danas sam tu da bih podržao ovu građansku inicijativu, jer nam je svima potrebno bolje sutra. Svi smo se otuđili i svjesni smo da je ovo daleko od države koju želimo. Izašao sam kao građanin – zbog sebe i svoje porodice, svoje djece i svih svojih prijatelja. Hoću da kažemo dosta, dosta ovakvom uređenju, dosta državi bez pravde”, naglašava Sarajlija Sanjin Sinanović.