Foto/ Rudari napustili prostor ispred zgrade Vlade FBiH: “Ostaje nam smeće, što ispred zgrade, što u zgradi”

Rudari su danas nakon dva dana napustili prostor ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Na temperaturi koja je graničila s nulom boravili su nešto manje od 30 sati.

Umorni, iscrpljeni, smrznuti, a prije svega razočarani odlaze svojim domovima, svojim porodicama da kažu da nisu ništa dobili.

Šta nam ostaje?

Ulica iza rudara ostaje pusta.

Radnici KJKP “Rad” trude se u što kraćem vremenskom periodu očistiti ostatke za rudarima, improvizovane logorske vatre, smeće kako bi ova ulica što prije počela saobraćati.

Pitali smo jednu od prolaznica, koja je željela ostati anonimna, šta očekivati ako ovakav jedan protest nije urodio plodom.

Šta nam ostaje? Ostaje nam smeće, što ispred zgrade, što u zgradi. U svakoj normalnoj državi da se dignu rudari protiv vlasti, a podrži ih većina građana vlada bi podnijela ostavku. Tek sada možemo da vidimo koliko smo zaglibili“, govori nam.

Protest nije urodio plodom

Rudari su jučer u 11 sati ujutru došli pred zgradu Vlade Federacije, a tu su i prenočili na temperaturi koja graniči s nulom.

Imaju ukupno osam zahtjeva. Među zahtjevima je stavljanje van snage jednostrane odluke poslodavca o primjeni novog Pravilnika o radu i Pravilnika o radnom učinku kojim bi se plata rudara umanjila.

Jedan od zahtjeva je i poštivanje odredbi Kolektivnog ugovora u oblasti rudarstva, kao i donošenje plana i programa uvezivanja radnog staža radnicima u rudnicima.

Zahtijeva se i smjena generalnog direktora Elektroprivrede BiH, kao i smjena direktora Rudnika, koji su Pravilnike stavili u primjenu.

Jučer tokom dana pred rudare je sa specijalcima sišao ministar Nermin Džindić (SBB) kojem rudari nisu dozvolili da se obrati, a odbili su ući na pregovore.

Iako su tražili da se obrati bez zaštite ministar Džindić to nije učinio, a članovi Vlade FBiH su izašli na sporedni izlaz i zaobišli rudare.

Sinoć je održan i hitni sastanak koji je sazvao federalni premijer Fadil Novalić u zgradi Vlade.

Vlada nije udovoljila zahtjevima rudara, formiran je pregovarački tim.

Ipak, sve kada se sabere, rudari nisu ništa dobili, ali kako su najavili svoju borbu nastavljaju.

Možda su otišli svojim domovima, ali prema najavama neće proizvoditi ugalj dok se ne riješe zahtjevi.

Elektroprivreda prijeti građanima

Zbog trenutnih dešavanja u vezi sa rudnicima Koncerna EPBiH i neizvjesne isporuke uglja iz Rudnika “Kreka“ upitna je dalja proizvodnja električne i toplotne energije u Termoelektrani „Tuzla“, uz sve izvjesniju redukciju u isporuci i snabdijevanju kupaca, saopćeno je iz Elektroprivrede.

Mnogi sumnjaju da je ovo samo pokušaj da se građani okrenu protiv rudara.

Zalihe uglja na depoima su dovoljne za rad postrojenja u narednih 15 dana, saopćeno je iz Elektroprivrede.