Foto/ “Tvoja smrt je naša borba”: Sarajlije u veoma malom broju došle na protest za Dženu Gadžun

Ispred Vlade Kantona Sarajevo za 13 sati danas su održani mirni protesti građana zbog smrti dvoipogodišnje djevojčice Džene Gadžun.

Nažalost, ono što možemo vidjeti sudeći prema fotografija na skupu se pojavio veoma mali broj građana, pa i skoro više medijski radnika nego građana.

Protesti su najavljivani nekoliko dana na društvenim mrežama i u medijima. Nažalost, do 13 sati pojavio se samo organizator protesta Alen Alić, a potom još nekolicina građana.

Sa mnom je došlo 10 mojih prijatelja. Za građane grada Sarajeva imao bih poruku – to je danas bila Džena, sutra će biti nečije drugo dijete”, rekao je Alić.

Iznio je zahtjeve među kojima je formiranje nezavisne komisije kako bi se utvrdile činjenice, lanac odgovornosti i krivična odgovornost svih zdravstvenih radnika ustanova iz ovog slučaja.

Kako je rekao, traži se da se vrše nadzori, a sve s ciljem da se podigne kvalitet javnih i privatnih zdravstvenih usluga.

Zahtjeve će predati Ministarstvu zdravstva KS. Rok za ispunjenje zahtjeva je 15 dana. U protivnom, organizovat će nova okupljanja.

Podsjetimo, djevojčica koja je pala u komu nakon operacije u privatnoj poliklinici u Sarajevu preminula je 14. novembra.

Okolnosti pod kojima je smrt nastala se još istražuju.

Ovaj tragični događaj potresao je javnost u cijeloj Bosni i Hercegovini. Građani su protestovali i ranije ispred klinike u kojoj je mala Džena operisana.

Inspekcije su izvršile nadzor i utvrdile nepravilnosti, a Tužilaštvo KS istražuje ovaj slučaj. Obavljena je obdukcija tijela, ali nalazi još nisu poznati.

Džena je sahranjena jučer, a sahrani je prisustvovao veliki broj građana.