Foto/ U toku Prvi kongres Naroda i pravde

Prvi kongres stranke Narod i pravda počeo je danas u 12 sati u Domu mladih u Sarajevu.

Na Kongresu će biti izabrani stranački organi uključujući i predsjednika stranke čime će biti dovršeni unutrastranački izbori.

Pored predsjednika Naroda i Pravde, birati će se i dva zamjenika, te najmanje četiri potpredsjednika stranke.

Glavni odbor Naroda i Pravde će imati 99 članova, a bira se i Nadzorni odbor stranke.

Nakon izbora predsjednika Naroda i Pravde, očekuje se i njegovo obraćanje u 14:30 sati.

Kongresu prisustvuje 400 delegata iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, te 55 zvanica.

Bitno je napomenuti da je Kongres Naroda i Pravde ranije je odgađan zbog pandemije COVID-19 i ograničenja okupljanja koja su bila na snazi. Od sredine 2021. traju unutarstranački izbori na nižim nivoima, od općinskih i kantonalnih do regionalnih odbora.

Zanimljivo je da je ulazak članova tekao poprilično sporo, te se pred početak Kongresa formirao red članova na ulazu u Dom mladih.

Elmedin Konaković je pred novinarima šaljivo prokomentarisao da je kriv ministar Haris Vranić zbog epidemioloških mjera. Također, kazao je novinarima na konstataciju da je previše osoba u zatvorenom prostoru da je sve u skladu s mjerama, te da je jedan od razloga ogromnih redova to što su se članovi provjeravali i testirali.

Uoči Kongresa, jučer se oglasila ova stranka saopćenjem gdje su kazali da imaju najveći stranački potencijal.

Snažan rast Naroda i Pravde nakon osnivanja 2018. najbolje je vidljiv kroz osnivanje naših lokalnih stranačkih organizacija u više od 70 mjesta, općina i gradova, u cijeloj Bosni i Hercegovini. Tokom 2021. kroz demokratsku proceduru izabrali smo rukovodstva u općinskim, kantonalnim i regionalnim organizacijama, a Prvi kongres Naroda i Pravde bit će kruna tog procesa.

Kroz izbor lokalnih stranačkih rukovodstava pokazali smo otvorenost za nove ljude, birajući najbolje među nama nastojali smo pokazati da Narod i Pravda prepoznaje stručne i vrijedne kadrove koji su spremni ponijeti teret odgovornosti. Kongresom ćemo završiti važnu etapu unutarstranačkog organiziranja, ali istovremeno ćemo i definitivno potvrditi da smo stranka sa najvećim potencijalom u Bosni i Hercegovini koja može, želi i zna mijenjati stvari nabolje“, kazali su iz Naroda i Pravde.

Pogledaje galeriju fotografija koju je napravio naš fotoreporter.