Godišnjica rušenja: Na današnji dan 1993. srušen je Stari most

Danas se navršava tačno 28 godina od rušenja Starog mosta u Mostaru.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992-1995. godine, “Stari” je prvo djelomično oštećen od strane srpskih snaga i JNA, a onda je 9. novembra 1993. HVO srušio Stari most kao dio kampanje granatiranja i Mostara.

Dan ranije, 8. novembra 1993. HVO je započeo sa kampanjom rušenja mosta ispaljujući na desetine projektila u luk i kule Mosta, što je okončano njegovim konačnim rušenjem.

Svjetski slavni luk je srušen nakon 427 godina postojanja.

Stari most u Mostaru sagrađen je između 1556. i 1557. godine. Djelo je turskog graditelja Mimara Hajrudina prema naredbi Sulejmana Veličanstvenog.

Foto: D.Č./ Sarajevska sehara
Foto: D.Č./ Sarajevska sehara

Legenda kaže da Hajrudin po završetku gradnje nije imao hrabrosti da posmatra skidanje skela sa mosta. Kada su skele uklonjene nad Neretvom se pojavio kameni polumjesec čudesnog izgleda i ljepote.

Dvadeset sedmog jula, prije 12 godina obnovljen je i spektakularno otvoren u tada najsretnijem gradu svijeta. Obnova je trajala 11 godina, a za javnost je “Stari” svečano otvoren 23. jula 2004. godine. Godinu poslije, UNESCO ga je uvrstio na listu svjetske kulturne baštine.

Stari most jedan je od simbola BiH, a Mostar godišnje posjete hiljade turista koji se dive ljepoti jedinstvenog kamenog luka. Most u Mostaru bio je inspiracija mnogim piscima, slikarima, fotografima, pjevačima…

Njegovom ljepotom bio je oduševljen i mirovni posrednik Ričard Holbruk, kada je kao mladić davne 1960. boravio u Mostaru. Starog je opisao kao “predivni most iz 16. vijeka” i kao “najpoznatiji simbol multietničke harmonije u Jugoslaviji”.

Foto: D.Č./ Sarajevska sehara
Foto: D.Č./ Sarajevska sehara

Kad sam posljednji put vidio visoke lukove mosta, mrvio se pod neprestanim hrvatskim granatiranjem, patetično zaštićen automobilskim gumama, koje su na konopcima visile s njegovih bokova“, zapisao je.

Holbruk piše, tokom jednog dolaska u Mostar kad je potpisano primirje, da je još vladalo neprijateljstvo.

Hrvatski dio grada držali su organizovani gagsteri“, napisao je.