Građani u potrebi dobili ogrjev na kućna vrata od stabala koja su morala biti uklonjena s područja Starog Grada

Uposlenici Odjeljenja za održavanje putnih pojaseva i javnih površina, pri Službi za investicije i komunalne poslove Općine Stari Grad, proteklih dana isporučili su ogrjev za nekoliko porodica koje se nalaze u teškom materijalnom stanju.

Ovo je još jedan od načina kako lokalna zajednica može pomoći svojim sugrađanima, istovremeno ispunjavajući višestruke zahtjeve.

Naime, radi se o ogrjevu koji je dobijen sječom oštećenih stabala koju su zahtijevali građani ove Općine jer je od takvih stabala prijetila opasnost po ljude i njihovu imovinu.

Na taj način postignuto je da se otkloni opasnost, a istovremeno pomogne socijalno ugroženim što bi moglo poslužiti kao dobar primjer i ostalim lokalnim samoupravama kako da djeluju u ovakvim situacijama u korist svojih građana, kažu iz ove Općine.

Sječu oštećenih i opasnih stabala tražili su građani podnošenjem zahtjeva Općini. Procedura nalaže da nakon podnošenja takvog zahtjeva, posebna Komisija za sječu stabala izlazi na lice mjesta i vrši procjenu. Ukoliko Komisija utvrdi da se stablo mora ukloniti, da je staro, suho ili oštećeno iznutra i da se ne može spasiti, Odjeljenje za održavanje putnih pojaseva i javnih površina posiječe takvo stablo. Ta posječena stabla se obrade na manje komade i dodjeljuju kao ogrjev našim socijalno ugroženim građanima, a na osnovu evidencije Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu“, pojasnili su u općinskoj Službi za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica.

Između ostalih, ogrjev je dobio i Samir Džaferagić sa Vrbanjuše.

Samir je RVI, sa minimalnim primanjima i u vrlo teškoj materijalnoj situaciji.

Ovo mi puno znači, imam dvoje djece, koja se školuju. Zaista, svaka pomoć je dobro došla. Živimo od majčine minimalne penzije i moje invalidnine. Srećom, imam i manju baštu sa plastenikom, od koje se može ponešto i zaraditi. Svaki dan je borba za preživljavanje i opstanak“, ispričao nam je Samir uz riječi zahvalnosti za ovu donaciju.

Pored ove vrste pomoći, značajno je istaći da se svake godine iz budžeta izdvajaju značajna finansijska sredstva za finansiranje ogrjeva socijalno ugroženim kategorijama. Početkom prošlog mjeseca, općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić naložio je da se izvrši uplata pomoći porodicama koje nemaju nikakva ili minimalna primanja, a koriste drvo kao ogrjev tokom zime.

Pomoć u iznosu od po 300 KM dobilo je 50 porodica iz Starog Grada.