Gradonačelnica Karić na Kongresu NiP-a: Naš zajednički put je put uspjeha i budućnosti

Danas je u Domu mladih u Sarajevu priređen prvi kongres stranke Naroda i pravde nakon tri i po godine od njenog osnivanja.

Tim povodom se prisutnima obratila gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić.

Gradonačelnica Karić je u svoje i ime predsjednika SDP-a čestitala na održavanju prvog kongresa navodeći da joj je čast što je dio ovako važnog i, kako kaže, historijskog trenutka.

Ovoga trenutka će se sa sigurnošću sjećati i učesnici, ali i sva pokoljenja koja dolaze. Pred nama su veliki zadaci i sigurno je da ćemo biti suočeni sa krupnim preprekama i izazovima, ali ono što je sigurno jeste to da put koji nema prepreka ne vodi nigdje“, kazala je Karić.

Dodala je da vjeruje da je njihov zajednički put, put uspjeha.

Znam i vjerujem da je naš zajednički put, put uspjeha i budućnosti. O tome svjedoči otvorenost koalicije prema svemu što je napredno. Danas možemo reći da naša zajednička nastojanja i u Sarajevu i ostatku BiH daje izvanredne rezultate. Danas je više nego ikada izražena potreba za hrabrošću i mudrošću. Posebno nas političara”, zaključila je Karić.

Na Kongresu će biti izabrani stranački organi uključujući i predsjednika stranke čime će biti dovršeni unutrastranački izbori.

Pored predsjednika Naroda i Pravde, birati će se i dva zamjenika, te najmanje četiri potpredsjednika stranke.

Glavni odbor Naroda i Pravde će imati 99 članova, a bira se i Nadzorni odbor stranke.

Kongresu prisustvuje 400 delegata iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, te 55 zvanica.

Bitno je napomenuti da je Kongres Naroda i Pravde ranije je odgađan zbog pandemije COVID-19 i ograničenja okupljanja koja su bila na snazi.

Od sredine 2021. traju unutarstranački izbori na nižim nivoima, od općinskih i kantonalnih do regionalnih odbora.