Hrvatski astronomi otkrili novi meteorski roj – Listopadske zeta Perzeide

Hrvatski astronomi otkrili su novi meteorski roj, “Listopadske zeta Perzeide”, saopćeno je iz Hrvatskog astronomskog saveza.

Kako prenosi Centralni biro za astronomske telegrame (CBAT) Međunarodne astronomske unije (IAU), 28. oktobra, dr. Denis Vida sa Sveučilišta Western Ontario i Damir Šegon iz Hrvatske meteorske mreže (HMM) prijavili su izboj meteora sa radijantom u Perzeju odnosno 14 meteora koje su zabilježile kamere Globalne meteorske mreže (GMN) u noći 24. oktobra ove godine.

Polovina meteora je opažena u 30 minuta najveće aktivnosti, a aktivnost je trajala ukupno tri sata.

Potraga za matičnim tijelom ovih meteora prema orbitalnim elementima za sada nije dala rezultata. Novi meteorski roj je službeno upisan u Radnu listu meteorskih rojeva Međunarodne astronomske unije (IAU) pod brojem 1.131 te je nazvan “Listopadski zeta Perzeidi (OZP)”.

Globalna meteorska mreža je projekat izrastao iz Hrvatske meteorske mreže i danas na globalnom nivou broji više od 300 kamera u preko 30 zemalja svijeta.

Pet od četrnaest meteora zabilježile su kamere Hrvatske meteorske mreže i to u Humu (Istra), Zadru, Virovitici, Đakovu, Ogulinu, Požegi te na Mosoru (Split), Čiovu, Korčuli i Hvaru na brdu Humac ponad Jelse.

Projekt Hrvatske meteorske mreže je proteklih godina dijelom financiran i održavan kroz Hrvatski astronomski savez odnosno Javne potrebe u tehničkoj kulturi Republike Hrvatske (Hrvatsku zajednicu tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja).

Više informacija o novom meteorskom roju moguće je pronaći na web stranici Meteornews.