Igor Puljić: Dokazalo se nešto o čemu pričamo godinama, jučer smo nakon pet godina čuli nešto o slučaju i to iz medija

Na splitskom Županijskom sudu, 10. oktobra 2021. godine, održana je rasprava u slučaju u kojem se od 2015. godine Oliveru Knezoviću sudilo zbog ubistva navijača FK Sarajevo Vedrana Puljića i još šest pokušaja, odnosno ranjavanja šestorice pripadnika navijačke grupe Horde zla 4. oktobra 2009. godine u Širokom Brijegu.

Potvrđeno je da Vedran Puljić nije mogao biti pogođen s pozicije s koje je pucao Oliver Knezović, već s parkinga obližnje benzinske pumpe, s kojeg su, što je vidljivo i na snimcima, pucali pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Zapadno-hercegovačkog kantona.

Podsjećamo, sa mjesta događaja izuzeta su 44 pištolja, a utvrđeno je da je iz različitih pištolja ispaljeno 14 hitaca.

O ovome za Sarajevsku seharu govorio je Igor Puljić, brat Vedrana Puljića, koji generalni ne voli da izlazi u javnost niti govori za medije, ali uvijek rado govori za naš medij.

Kaže da je poslije 12 godina izašlo na vidjelo ono što svi govore.

Pa evo poslije 12 godina, izašlo je na vidjelo ono što svi mi pričamo svih ovih godina, prvi ja pa i svi ostali, da je Vedrana pogodio policajac, što je javna tajna u Širokom Brijegu. Ja sam svakako uvjerenja, a i rekao sam to u par navrata pa čak i tebi u intervjuu ranije, da Vedrana nije pogodio Oliver i da se zna ko je, da se zna i koji policajac, da se zna čak ime i prezime, da se zna hiljadu nekih stvari“, kazao je Puljić za Sarajevsku seharu.

Dodaje da je razočaravajuće to što naši forenzičari nisu smogli snage za ono što je uradio neutralni vještak iz Hrvatske.

Onda dođemo na ovu verziju gdje naši forenzičari koji bi trebali raditi u interesu naših građana, naše države i ovog sistema, oni odbacuju tu verziju da je Vedran pogođen s benzinske pumpe što svaka osoba s četiri razreda osnovne škole može logično da zaključi da nije. S druge strane neko ko je neutralan forenzičar, sudski vještak, iz Hrvatske, na osnovu nekih minimalnih dokaza uspije da dođe do tog zaključka odakle je Vedran pogođen i odakle je Vedran mogao da bude pogođen“, dodao je za naš medij.

Pita se ako nije Oliver pogodio Vedrana zašto se ne podigne optužnica protiv policajca.

A samim ovim, ja sam ubjeđenja da Oliver nije pogodio Vedrana i poslije 12 godina, ponavljam opet, oni su došli do zaključka da nije on, pa ćemo ga onda samo optužiti za pokušaj ubistva. Oliver jeste pucao tamo, Oliver je vjerovatno ranio neke od onih momaka, ali on nije pogodio Vedrana.

Oni sami sebi skaču u stomak s tim, indirektno potvrđuju da je policajac pogodio Vedrana. Ako nije već Oliver, gdje je onda optužnica za policajca kojeg ja ne bih imenovao zbog nekih sudskih razloga. Zašto nije optužnica podignuta protiv njega?“, pita se Puljić.

Kazao je i da je ovo prva informacija nakon nekoliko godina koja dolazi do porodice i to iz medija!

I još nešto ovo je prva informacija što se tiče ovog procesa koja je došla do nas u zadnjih četiri ili pet godina, tako da i to je jedan veliki cirkus. Niti je nama neko javio za ovu informaciju, mi smo za ovo saznali iz medija pa smo ostali u čudu“, rekao je Puljić za Sarajevsku seharu.

Za kraj govori i da Vedran počiva u miru, ali da sumnja da će drugi koji ovaj slučaj zataškavaju.

Opet ponavljam, ako nije Oliver pogodio Vedrana gdje je optužnica protiv policajca, hoćemo li ugasiti slučaj, pustiti da ovo prođe samo tako?! Vedran počiva u miru, on je svojim životom to zaslužio, a da li će ovi ostali koji su vezani za taj slučaj i pokušavaju da zataškaju sve to, ja čisto sumnjam“, zaključio je Igor Puljić.

Podsjećamo, vještak Vojin Maštruko obavio je rekonstrukciju na samom terenu, služeći se dostupnim materijalima, poput fotografija snimljenih tokom sukoba te je ustanovio da je tehnički nemoguće da je Knezović ispalio hitac koji je bočno u glavu pogodio Vedrana Puljića.

Stajali su, prema njegovom mišljenju, jedan prema drugom na udaljenosti od pedeset metara.

Maštruko je tvrdio da je kobni hitac ispaljen s 15-tak metara udaljene pozicije, a baš je s tog mjesta pucao policajac. Također, navijači ispitani tokom postupka mahom su tvrdili da su baš policajci pucali po njima, što je sada dobilo i zvaničnu potvrdu.