Još jedan veliki projekat Vlade KS: Donesena odluka za uspostavljanje željezničke linije do Podlugova

Na prijedlog Ministarstva saobraćaja, Vlada Kantona Sarajevo donijela je Odluku o uspostavljanju željezničkog putničkog saobraćaja na relaciji Podlugovi – Ilijaš -Željeznička stanica.

Kako je kazao resorni ministar Adnan Šteta, željeznički saobraćaj je ovom sazivu Vlade KS od velike važnosti.

Željeznički saobraćaj je od velike važnosti. Cilj nam je da unaprijedimo javni prevoz i smanjimo gužve, posebno u periodima kada smo počeli sa velikim projektima koji se čekaju godinama. Svaka općina našeg kantona nam je bitna i dužni smo raditi najbolje kako bismo omogućili direktne linije prema gradu bez bilo kakvih presjedanja“, rekao je Šteta.

U ovoj godini je Vlada na osnovu prijedloga resornog ministarstva uspostavila željezničku liniju Pazarić-Željeznička stanica.

Naši građani koriste voz, primjer koji imamo sa linijom za Pazarić se pokazao odličnim. Imamo dobru saradnju sa Željeznicama FBiH, stoga vjerujemo da će prepoznati značaj i linije do Podlugova i da ćemo postići dogovore koji će biti najbolji za građane, ali i za jačanje željezničkog saobraćaja“, dodao je ministar Šteta.

Kanton Sarajevo će, shodno Zakonu o finansiranju željezničke infrastrukture i sufinansiranju putničkog i kombinovanog saobraćaja, sufinansirati obavljanje usluga željezničkog saobraćaja do Podlugova.