Kada bi rudari u sedam rudnika mogli otpočeti s proizvodnjom

Ni drugi dan od povlačenja rudara sedam rudnika Koncerna JP EP BiH koji su dva dana protestirali pred Vladom FBiH, nema informacije da li će rudari i rudnici početi sa proizvodnjom uglja.

Stotine rudara u utorak je započelo protest, a jednu noć su proveli pred zgradom Federalne vlade.

Odbili su bilo kakve pregovore o postavljenim zahtjevima, a u srijedu u 15 sati odlučili su se povući i ne ugrožavati dalje svoje zdravlje.

Poručili su da se vraćaju u rudnike, ali da će nastupiti radnički neposluh i da proizvodnja neće biti nastavljena do ispunjenja zahtjeva.

Iz EP BiH poručili su u srijedu nakon što su se rudari povukli da su spremni dalje razgovarati sa sindikatima kako bi došli do rješenja, ali su i upozorili da imaju zalihe uglja za nekih desetak dana.

Već su najavljene moguće redukcije električne energije u Tuzli i Lukavcu.

EP BiH bi u najgorem slučaju bila prinuđena kupovati struju po skupljim cijenama što bi izazvalo probleme u poslovanju ovoj javnog preduzeća.

Taj novac je bolje usmjeriti prema rudarima.

Rudari su Vladi FBiH, resornom ministru Nerminu Džindiću i EP BiH postavili osam zahtjeva, a jedan od najvećih razloga zašto su rudari izašli na ulicu je najava smanjenja plaća.

Iz EP BiH pokušali su pojasniti da ne bi proizvodnim radnicima došlo do smanjenja, već da se samo mijenja način obračuna plaća, ali da bi nekim rudarima sa više godina staža bile i veće plaće nego sada.

Akcenat smanjenja plaća je na radnicima u administraciji odnosno neproizvodnim radnicima.

Niko još sa sigurnošću ne može reći u kojem trenutku će rudari nastaviti sa proizvodnjom, ali u toku su razgovori i sa sindikatima i sa rudarima da se pokuša naći rješenje i da otpočne proces proizvodnje.