Komesar Nusret Selimović obznanio: Pet osoba osumnjičeno za ubistvo sarajevskih policajaca

Komesar sarajevske policije Nusret Selimović saopćio je danas da je pet osoba osoba osumnjičeno za ubistvo sarajevskih policajaca.

Ukazao je da je to navedeno u posljednjoj dopuni izvještaja tužilaštvu iz 5. novembra ove godine.

Selimović je kazao da ne može saopćiti identitet osoba kako se ne bi ugrozila istraga.

Nakon tri godine mukotrpnog i svakodnevnog rada na veoma kompleksnom predmetu, istražitelji Uprave policije MUP-a KS radeći pod nadzorom tužitelja Kantonalnog tužilaštva su u petak 5. 11. ove godine Kantonalnom tužilaštvu podnijeli dopunu izvješteja o počinjenom krivičnom djelu protiv više osoba za koje se prema prikupljenim dokazima navodi da postoji osnov sumnje da se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnog djela ubistva izvršenog 26.10.2018. u Ulici Geteova, kojom prilikom su života lišeni policijski službenici Adis Šehović i Davor Vujinović. Identitet i o statusu prijavljenih lica protiv kojih je donesena dopuna izvještaja ne mogu govoriti sve u cilju zaštite interesa ove istrage“, izjavio je Selimović.

Napomenuo je da je sarajevska policija, osim sa domaćim institucijama, tokom istrage sarađivala sa nadležnim institucijama zemalja u regiji, u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj.

Zahvalio se američkoj, britanskoj i francuskoj ambasadi u Bosni i Hercegovini.

Selimović je odbacio navode da se unutar policijskih struktura opstruiše istraga ubistva policajaca.

Podsjećamo, više policijskih agencija je 5. novembra izvršilo pretrese na području Istočnog Sarajeva u svrhu rasvijetljavanja ovog slučaja. Tada je privedena i jedna osoba.

U vezu sa ovim ubistvom dovodi se i Aleksandar Macan za kojeg se pretpostavlja da je iz Bosne i Hercegovine pobjegao u Španiju.

Podsjećamo, Adis Šehović i Davor Vujinović izgubili su živote rano ujutro 26. oktobra 2018. dok su bili na dužnosti. Njihov automobil kojim su naišli na kradljivce automobila hrvatskih registarskih oznaka je izrešetan iz automatskog oružja.

Adis je od zadobijenih povreda preminuo na licu mjesta, dok je Davor podlegao nekoliko sati kasnije na KCUS-u.