Komšić u Crnoj Gori: Zaobilaze me u pregovorima oko izbornog zakona

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH govoreći na Balkanskom integracijskom forumu 2021. u Podgorici kazao je da se stanje nekog vječnog konflikta ili iščekivanja konflikta svake vrste u BiH može se prevazići vraćajući se na moderna načela demokratije.

Komšić navodi da je to princip da je pojedinac u centru i administrativnog i društvenog sistema.

Njegova prava, njegovo dostojanstvo. To je načelo na kojem funkcioniše EU, ali to je ideja za koju mislim da je vrijedna borbe i ne treba odustajati. Kad će doći to vrijeme ovisi o volji izbora građana u BiH”, kazao je.

Komentarisao je ulogu međunarodne zajednice u okviru Izbornog zakona.

Nisam siguran da će na ovaj način doći do izmjena. Bojim se da će to biti osnov za jedan novi politički konflikt. Greška je postavljanje uvjeta pred nas od strane onih koji ni sami ne znaju šta bi sada bio napredak. Međunarodna zajednica u BiH, moja je ocjena, odstupa od svojih osnovnih, javnih politika koje proklamira na svakom koraku.

To su prvenstveno presude Evropskog suda za ljudska prava. Presuda Zornić je najdrastičniji primjer koliko smo diskriminatorni prema našim građanima. Najčešće me nastoje zaobići u tim pregovorima, jer valjda kvarim tu idiličnu tu sliku uspješnih pregovora.

Uopšte ne razgovaramo na vrijednosnom nivou, i kako će zemlja napredovati ka standardima EU, a svi tvrde da je to cilj svih reformi u Bih uključujući izbornu reformu i zbog toga smatram da će to biti razlog neuspjeha razgovora o reformi izbornog zakona”, istakao je Komšić.

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, kaže da se u toj zemlji trenutno ne razgovara o EU putu i reformama. Smatra da će izmjene izbornog zakona u toj zemlji donijeti samo još jedan politički konflikt.

Na prethodnom panelu, ekspert za Zapadni Balkan Bodo Veber je rekao da Rusija nije destabilizirajući faktor nego SAD i EU jer su one predale Moskvi ovaj region.

Upitan, kako natjerati Brisel i Vašington da vrate interes na Balkanu, član Predsjedništva BiH Šefik Džeferović smatra da SAD i EU nisu ostavile Balkan.

Ne možemo da kažemo da su nas ostavili samo zbog toga što nisu angažovani koliko smo mi očekivali. Ali međunarodna zajednica nije ragirala kako je trebala. Retrogradne snage su digle glavu i pomislili da ih mogu reaizirale danas BiH živi u toj vrsti stvarnosti.

Kajnji cilj je secesija, ali to nikad neće proći. BiH će ostati teritorijalno cjelovita. Samo da vidimo koliko će to morati da se plati… ali ima onih koji su pupčanom vrpcom vezani za BiH i neće dopustiti da se raspadne.

Potrebno se vratiti principu vladavine prava. Ako jedan zvaničnik kaže da je neustavna odluka Ustavnog suda BiH koji nema nikakvo pravo da kaže, to je udar na princip vladavine prava. BiH se uz pomoć međunarodne zajednice vratiti u okvir i da joj mogu funkcionisati institucije. Naš put, ovog regiona je put u EU i NATO“, kazao je Džaferović.

Ipak, kako primjećuje, EU i SAD bi trebalo da budu angažovanije u regionu.