Konaković pitao o provjeri diplome Sebije Izetbegović: Tužilaštvo KS odugovlači s provjerom

Elmedin Konaković, zastupnik u Skupštini KS u okviru tačke zastupnička pitanja i inicijative postavio je dva pitanja Tužilaštvu KS odnosno glavnoj tužiteljici Sabini Sarajlija.

Prvo pitanje se odnosilo na Amara Kapidžića.

Prošlo je više od pet mjeseci od inicijative da uradite nešto konkretno po pitanju ubistva Amara Kapidžića. U međuvremenu smo dobili informacije koje ukazuju na ogromne propuste u istrazi. Podsjećamo vas na neke detalje. Samoubistvo je jedan od počinilaca izvršio tako što je pucao sebi u glavu dva puta.

Svjedoci su tokom suđenja govorili o četvorici počinilaca, a sudilo se samo trojici. Svjedok je tokom suđenja tvrdio da u sali nema vozača koji je upravljao vozilom. Vaši stavovi kako se izvršna i zakondavna vlast ne treba baviti konkretnim predmetima je ispravan ali u zemljama koje imaju neovisno pravosuđe.

Da smo mi posmatrali vaš rad i rad vaše prethodnice neki bi slučajevi dosad bili zaboravljeni, a počinioci bi spavali mirno. Tražim hitne odgovore“, kazao je Konaković.

On je dodao da će zatražiti parlamentarni nadzor i formiranje nove komisije za nadzor.

Drugo pitanje odnosilo se na provjeru diplome Sebije Izetbegović, direktorice KCUS-a i profesorice na Medicinskom fakultetu UNSA odnosno da Tužilaštvo KS obavijesti Skupštinu KS o poduzetim aktivnostima u predmetu provjere diplome.

Prošlo je više od dva mjeseca od inicijative koju je Skupština usvojila i zatražila da se uključite u provjere. Do danas od vas nemamo odgovor. Kako nije riječ o procesu koji zahtijeva posebne istražne radnje smatramo da ste dosad to morali dostaviti. Predmet nije komplikovan, odugovlačenje je suspektno i još jednom ukazuje na moguće uplitanje politike u rad Tužilaštvo kojim rukovodite, a čemu smo nekoliko puta svjedočii“, kazao je Konaković.