Kvaliteta vode sa Jahorinskog vrela još uvijek upitna

Prema informacijama iz KJKP “Vodovod i kanalizacija“ snabdijevanje grada vodom je uredno, osim zone rezervoara Pogledine gdje se dobiva voda sa Jahorinskog vrela.

Kako navode, na ovaj rezervoar je upućena sanitarna služba da izvrši ponovu provjeru ispravnosti kvalitete vode.

Preporuka građanstvu tog područja je da se voda i dalje prokuhava, dok se ne dobiju novi rezultati sanitarne službe“, poručuju iz Vodovoda.

Zavod za javno zdravstvo KS je rano jutros započeo sa aktivnostima iz svoga djelokruga rada s obzirom na obilne kišne padavine koje su zadesile prostor Kantona Sarajeva i izlijevanje rijeka iz svojih korita, a posebno na prostoru općina Novi Grad i Ilidža.

Ekipe Službe za epidemiologiju, mikrobiologiju i zaštitu i unapređenje životne sredine obišle su sva poplavljena područja i evidentirali poplavljene objekte.

Također, uzeti su uzorci vode i odmah poslati na analizu.

Podsjećamo, jučer je javnost obaviještena da iz preventivnih razloga se preporučuje ne koristiti vodu za piće sa Jahorinskih vrela.

Lokacija na koju se odnosi ova informacija obuhvata sljedeće ulice: Dolovi, Pogledine, Jarčedoli, Iza gaja, Bajramuša, Nalina, Veliki Kačanik, Mali Kačanik, Trčivode, Alije Miladina, Čeljigovići, Hadžibajrića, Paje, Paje sokak, Paje malta, Kamenica, Mahmutovac, Sulejmana Zolja, Pod Hridom, Apelova cesta, Kamenica potok, Šerina, Muje Hrnjice, Hošin brijeg, Braće Nuhić i Močila- terezija.

Preporučuje se da se voda na navedenom lokalitetu prokuhava oko 10 minuta prije upotrebe, ali uz uslov da prije prokuhavanja nije primjetna pojava zamućenja, obojenja ili mirisa u vodi.

Ukoliko je primjetna pojava zamućenja, obojenja ili mirisa ne preporučuje se upotreba vode ni nakon prokuhavanja.

Također, Zavod za javno zdravstvo je jutros obavijestio javnost da obrati pažnju na boju i miris vode sa slavine, te izdao preporuke kako koristiti vodu.

Zavod za javno zdravstvo: Obratite pažnju na boju i miris vode sa slavine, preporuke kako koristiti vodu