Foto: Čapljinski portal

Medvjedi i vukovi napadaju krave i konje na visoravnima u južnoj Hercegovini

Pravo čudo bila je pojava divljih svinja koncem 70-tih godina prošlog stoljeća na jugu Hercegovine.

Onda su početkom ovoga milenija stigli vukovi, kako i zašto, niko to ne zna. Međutim, prava je senzacija pojava medvjeda.

Priče o medvjedima na korak od mora pojavile su se proljetos pa brzo utihnule, da bi ponovo oživjele nedavno kada je pronađen beživotan konj, piše lokalni medij.

Miro Obradović, predsjednik Lovne sekcije Hrasno i šumar za područje općine Ravno kazao je da je na osnovu dojava mještana otišao teren gdje je pronašao konja.

Kada sam detaljnije pogledao vidio sam da je riječ o medvjedu, na to su upućivali tragovi oko ubijenog konja. Da bismo otklonili sve dvojbe postavili smo lovačke kamere. Dan, dva nakon toga kamere su ponovo registrirale medvjeda, mada više nije dirao leš, nego je samo bio u prolazu.

Kamere su zatim snimile par vukova koji su se motali oko strvine. Dalje su se pojavile informacije iz Gornjeg Hrasna da su krava i dvoje teladi zaklani. To su bili vukovi, vučji je trag. Medvjed je viđen prema Stocu i ovdje na Stolovima, stražari što čuvaju strojeve, vidjeli su ga preko noći. Tu je negdje u lovištu, ko zna gdje”, kaže Miro.

Komentarisao je i primjedbu da je bilo za očekivati da zbog buke strojeva koji probijaju magistralnu cestu Neum – Stolac pobjegne.

Možda mu paše buka, strojeva, pa se primakao. Moguće da ide za ljudima, zbog hrane. Njegovo stanište po okolnim planinama tamo prema Trebinju, sve je podbacilo, žir, divlje voće, sve. Nema hrane, pa luta, traži kako bi mogao prezimiti.

Proljetos je bila invazija gubara, zahvatila je veliko područje općine Ravno, gdje sam šumar, Neuma i dijelova Čapljine, napravila je ogromnu štetu, pa nije bilo ni žira, ni divljih jabuka, ništa, vjerovatno traži hranu”, konstatuje Miro.

Iako djeluje da voli miris obližnjeg mora, medvjedu sudbina na jugu Hercegovine, bar za sada, nije sjajna, nema hrane, pravi štetu, a ni zakon nije na njegovoj strani.

Dakle, perspektiva mu nije sjajna, a pravo je čudo da su se s planina sjeveroistoka Hercegovine, iznad Nevesinja i Gacka, spustili desetinama kilometara južnije.

Da nije radova na magistrali Neum – Stolac, pojava medvjeda koji ubija konje, na području gdje ga stoljećima nije bilo izazvala bi pravu paniku, ovako uglavnom starije stanovništvo na ovom području, jednim uhom osluškuje buku teških strojeva, a drugim šumove oko kuće, strahujući za ovce, krave i posljednje konje, prenosi N1.