Ministar Delić najavio nove prilike za privrednike, dosta javnih poziva trenutno otvoreno u Ministarstvu

Na današnjoj konferenciji za medije, ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić informirao je novinare o javnim pozivima koji su trenutno aktuelni u Ministarstvu privrede, a s ciljem da informacije dođu do što većeg broja poslovnih subjekata, obzirom da sredstava ima dovoljno za realizaciju svakog programa pojedinačno.

Iz Programa razvoja male privrede raspisana su dva dodatna javna poziva.

Ministarstvo privrede KS je, obzirom da je broj prolaska poslovnih subjekata na prvom javnom pozivu bio manji od očekivanog, uradilo neophodne izmjene i dopune Programa utroška sredstava ‘Poticaj razvoju male privrede’ za 2021. godinu i raspisalo dva dodatna javna poziva za tri programa: ‘Poticaj za unapređenje IT preduzetništva u svrhu zapošljavanja’, ‘Refundiranje troškova tehnološke modernizacije, uvođenja/ obnavljanja standarda kvaliteta i digitalizacije poslovanja’ i ‘Poticaj razvoja ženskog preduzetništva‘”, izjavio je ministar Delić.

Ovi javni pozivi objavljeni su 3. novembra i otvoreni su 30 dana.

Podsjećamo da je Ministarstvo privrede dodatno obavijestilo sve one poslovne subjekte u IT kompanijama i na programu ženskog poduzetništva koji nisu prošli na prethodnom javnom pozivu da obrate pažnju na razloge zbog kojeg nisu prošli i da se prijave ponovo kako bi ostvarili pravo na poticajna sredstava po ovim programima.

Također, Ministarstvo privrede objavilo je i drugi Javni poziv za plaće iz Programa pomoći privrednicima u sanaciji i ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih koronavirusom u Kantonu Sarajevo. Raspoloživa sredstva za ovaj javni poziv su 10 miliona KM, a objavljen je s ciljem očuvanja likvidnosti poslovnih subjekata i zadržavanja radnih mjesta.

Ovim javnim pozivom će se subvencionirati plaća za juli, august i septembar 2021. Poziv je otvoren do 22. novembra 2021.godine, zbog čega iz ovog resornog ministarstva mole poslovne subjekte da se blagovremeno prijave, obzirom da proces prijave pojednostvaljen.

Svjesni smo da je bilo određenih poteškoća u prethodnom javnom pozivu i obzirom da je kratak rok za realizaciju javnog poziva, uspjeli smo unijeti izmjenu u drugostepenom postupku. Dakle, u prvostepenom postupku mi ćemo povlačiti podatke od Porezne uprave, ali u drugostepenom, odnosno žalbenom roku priznavat ćemo uvjerenja poslovnih subjekata, što u prvom pozivu nije bio slučaj“, pojasnio je ministar Delić.

I za tradicionalne zanate raspisan je dodatni javni poziv za koji na raspolaganju, shodno rebalansu Budžeta imamo dodatnih 250.000 KM.

Mi smo ove godine izdvojili ukupno pola miliona KM, što je najveći iznos u Kantonu Sarajevo do sad. Meni su oni posebno važni i obećao sam da ću se boriti da se pomogne očuvanje i unapređenje tradicionlnih zanata, jer su naše kulturno – historijsko blago i naslijeđe, svjedok jednog vremena, muzej koji bi svaka druga zemlja zaštitla ne sve moguće načine“, istakao je ministar Delić.

Iz Ministarstva privrede posebno naglašavaju da je aktivna i kreditna linija s bankama – partnerima (UniCredit, Sberbanka i BBI banka).

U okviru ove aktivnosti Ministarstvo subvencionira kamatu 100% na iznose kredita po pojedinačnom poslovnom subjektu do milion KM na period od šest godina.

Kako je istakao ministar Delić, prilika je to za sve one poslovne subjekte koji žele unaprijediti svoje poslovanje ulaganjem u razvojne procese.

Osim navedenih javnih poziva, do kraja sedmice će biti objavljen i poziv za privrednike koji su zainteresovani za učešće na sajmu EXPO 2020 Dubai.

Proces prijave na ovaj poziv bit će vrlo transparentan, a u sam proces odabira će biti uključen i Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo.

Uključivanje Ureda u ovaj proces će osigurati provođenje aktivnosti na prevenciji korupcije, uspostavljanje, provođenje i kontrolu sistema upravljanja kvalitetom, te osigurati potpunu transparentnost procesa ovog poziva“, kazao je ministar Delić.

Metodologiju pripreme javnog poziva po kriterijima EXPO 2020 Dubai, ali prilagođenim našim uvjetima i raspoloživim sredstavima, razvio je stručni tim ljudi kojeg predvodi predsjednik Admir Čavalić.

Princip odabira kompanija će se vršiti na osnovu industrija koje su prepoznate kao strateški važne. U tom kontekstu je izabrano sedam industrija, koje će biti predstavljene s ukupno 80 kompanija, a broj kompanija određen je shodno rejtingu svake od industrija.

Tako će iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije ići 18 kompanija; šumarstva i drvne industrija (proizvodnja namještaja) – pet kompanija; metalno prerađivačke industrije – proizvodnja metala i proizvodnje gotovih metalnih proizvoda ukupno 11 kompanija; automobilske industrije – dvije kompanije; IKT sektora – osam kompanija; oblasti turizma – 15 kompanija; farmaceutske industrije – dvije kompanije, dok će ostale oblasti predstavljati ukupno 14 kompanija.

Iz oblasti projekata (građevina, proizvodnja, turističke lokacije i slično) priliku će imati pet kompanija.

Stručni tim je razvio pet fokusa izbora ili meta kriterija, s pripadajućim kriterijima i indikatorima za mjerenje. Fokusi su na ekonomskoj poziciji preduzeća; potencijalu rasta; izvoznim potencijalima; inovativnosti; i održivosti. Detalji o načinu prijave i bodovanju će biti dostupni u okviru javnog poziva, koji će biti objavljen na web stranici koja se priprema i koja će biti zvanična stranica BiH za EXPO 2020 Dubai.

Ministar je posebno naglasio da će kompanije s područja Kantona Sarajevo u startu imati preddnost u odnosu na kompanije iz drugih dijelova zemlje.

Kompanije s područja Kantona Sarajevo imat će prednost od deset bodova u odnosu na druge dijelove Bosne i Hercegovine, i mislimo da je to pravedno jer Kanton Sarajevo je taj koji izdvaja sredstva, a i strateške grane privrede uglavnom su na području Kantona Sarajevo“, istakao je ministar.

Ministar Delić je naglasio, da ne bude zabune, da svi privrednici imaju pravo odlaska na EXPO i da su im svi naši resursi na paviljonu na raspolaganju, s tim da za razliku od ovih 80 kompanija kojima su plaćeni troškovi, oni sami snose svoje troškove.

Organizacioni odbor BiH za EXPO 2020 Dubai je također imenovan i uskoro će imati prvu sjednicu, a trenutno sve aktivnosti su usmjerene na pripremu nacionalnog dana Bosne i Hercegovine, koji je planiran za subotu, 18. decembra 2021. Ovaj dan predstavlja centralni događaj promocije svake zemlje i podrazumijeva zvaničnu ceremoniju i kulturno-umjetnički program, a sastavni dio Nacionalnog dana je bilateralni sastanak delegacije Bosne i Hercegovine s predstavnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i zvanična večera sa domaćinima, te konferencija za medije.

Kako bi kreirali dodatne prilike za predstavljanje ključnih industrija i kompanija iz Bosne i Hercegovine na Expo 2020 Dubai, planiramo organizaciju Country Business Briefing-a. Ovaj događaj omogućava najvišim državnim zvaničnicima i ekspertima iz ključnih industrija Bosne i Hercegovine da predstave poslovne prilike naše države i povežu se s globalnim investitorima i donosiocima odluka“, izjavio je ministar Delić.

Country Business Briefing će biti održan dan nakon Nacionalnog dana naše zemlje, 19. decembra 2021. godine u 14:30 sati u Business Connect Centre-u, na Expo 2020 Dubai.

Iznimno smo ponosni što smo trenutno u procesu kreiranja velikog broja poslovnih prilika za naše privrednike što podrazumijeva organizacije sastanaka, prezentacija i učešća na forumima s predstavnicima kompanija i investitorima iz Malezije, Austrije, Švicarske i mnogih drugih zemalja“, istakao je ministar Delić.

Paviljon Bosne i Hercegovine se trenutno uređuje i kad bude završen on će biti odraz identiteta naše domovine, naglašavat će njene prirodne ljepote, tradiciju i multikulturalno naslijeđe Bosne i Hercegovine, odraz karakteristika koje krase ne samo zemlju, nego i ljude koji u njoj žive.