Ministrica Nikolić i SPUS: Zajedničkim radom jačat ćemo akademsku autonomiju i odgovornost svih aktera visokog obrazovanja

Nova ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, Aleksandra Nikolić, održala je sastanak sa predstavnicima Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu Farukom Devićem i studenticom-prorektoricom Validom Abdagić.

Ovom prilikom, ministrica Nikolić je pozvala studente da uzmu učešće u realizaciji akciji “Masovno pošumljavanje 2021“ koju organizuje Vlada Kantona Sarajevo putem resornih ministarstva.

To su njeni gosti prihvatili i istakli da se raduju pozivu, te iskazali nadu da će odziv studenata biti zadovoljavajući i za primjer svim ostalim učesnicima ove životno važne akcije.

Na sastanku se još razgovaralo o Zakonu o visokom obrazovanju, posebno o članovima koji regulišu prenos ECTS bodova, odnosno nastavnih predmeta u narednu studijsku godinu.

Također je, u ovom kontekstu, istaknuta i potreba izrade novog zakona o visokom obrazovanju.

Zajedničkim radom ćemo jačati akademsku autonomiju, ali i odgovornost svih aktera visokog obrazovanja”, istakla je u razgovoru sa predstavnicima studenata ministrica Nikolić.

Ostale teme tokom ovog sastanka bila su i druga pitanja od značaja za studente u Kantonu Sarajevo.

Ministrica Nikolić je zatražila od predstavnika SPUS-a da uzmu aktivno učešće u procesu donošenja novog zakona, kao i drugim projektima i programima nauke, obrazovanja i mladih koji su od značaja za Kanton Sarajevo.