MUP RS traga za počiniocem koji je “okupao” ploču posvećenu Ratku Mladiću na Vracama

U toku je rad na rasvjetljavanju i pronalasku izvršioca koji je oštetio spomen-ploču postavljenu u mjestu Vraca, u Istočnom Novom Sarajevu, saopšteno je iz Policijske uprave Istočno Sarajevo.

Policijskoj stanici Istočno Novo Sarajevo sinoć u 18:05 sati prijavljeno je da je nepoznati izvršilac ili više njih oštetio sramotnu spomen-ploču posvećenu ratnom zločincu Ratku Mladiću.

O svemu je obaviješten tužilac Okružnog javnog tužilaštva Istočno Novo Sarajevo.

Podsjećamo, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio je da je za sinoćnje “skrnavljenje spomen-ploče na Vracama odgovorno političko Sarajevo, koje je svojim potezima stvorilo histeriju u javnosti”.

Ćosić je rekao da ploča nikome nije smetala dok iz Sarajeva nije pokrenuta inicijativa za njeno uklanjanje.

Ovim je po ko zna koji put pokazana netolerancija prema srpskom narodu i građanima Istočnog Sarajeva. Neka im je na čast! Mi ćemo ploču čuvati, održavati i paziti, a na njihove provokacije nećemo reagovati”, poručio je Ćosić.

Također, dodao je i da će “ploču čuvati, održavati i paziti, a na njihove provokacije nećemo reagovati”.

Nije ovo prvi put da je ova ploča zalivena farbom.

I prije nekoliko dana, tačnije 17. novembra, u večernjim satima jedna ili više osoba bacila je farbu na istu sramotnu spomen-ploču.

Policija je izuzela videonadzor sa ove raskrsnice kako bi utvrdili ko su počinioci.

Vrijedi napomenuti da spomen-ploča ratnom zločnicu Mladiću već godinama stoji u Općini Istočno Novo Sarajevo na Vracama, na samoj liniji razgraničenja s Općinom Novo Sarajevo.

Nedavno je Gradsko vijeće Sarajeva usvojilo inicijativu Alme Čengić kojom se zahtijeva od OHR-a da sa ulaza na područje opštine Novo Sarajevo naloži skidanje spomen-ploče.

Ploča je, kako je na njoj navedeno, postavljena u znak sjećanja na dan kada je kada je Mladić na tom mjestu 19. maja 1992. godine “izvršio smotru dva bataljona samoorganizovanog naroda općine Novo Sarajevo”.

Ploču je 2014. postavila Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo.