Na Facebook-u kreirana grupa koja traži ostavku Fadila Novalića, za dva dana skupila 1.200 članova

Na društvenoj mreži Facebook kreirana je grupa pod nazivom “Želimo ostavku premijera Fadila Novalića ili njegovu smjenu” a za dva dana skupila je preko 1.200 članova.

Nije poznato ko je tačno kreator grupe, ali se kao admini pojavljuje nekoliko osoba.

Naime, sve to dolazi nakon posljednjeg obraćanja premijera live videom na svojoj zvaničnoj Facebook stranici gdje je objašnjavao nove izmjene zakona o doprinosima i porezu na dohodak.

Nismo sigurni da li je baš okidač za grupu bilo to obraćanje, ali je kreirana na isti dan.

Podsjećamo, premijer Federacije BiH Fadil Novalić je u live obraćanju na svojoj zvaničnoj Facebook stranici rekao da nije istina da će se novim izmjenama zakona o doprinosima i porezu na dohodak oporezivati nasljedstvo i štednja.

Također, podcrtao je da Vlada FBiH “ne zavlači građanima ruke u džepove“.

Kako je rekao Novalić porez na štednju ne postoji, a ne oporezuju se ni kamate na štednju, te da bi volio da štediše ulažu novac i jačaju privredu.

Ja bih, doduše, više volio da umjesto štednje, štediše ulažu novac i na taj način jačaju privredu i stvaraju nova radna mjesta i nove mogućnosti. Dakle, kamatne štednje mi ne oporezujemo“, kazao je Novalić.

Nije prošlo dugo do prvih reakcija. Ekonomski stručnjak već sutradan je izračunao kolika bi mu plata iznosila s “manjim” porezima.

Ovaj Sarajlija kaže kako to “vrijeđa inteligenciju imalo stručnih osoba” te moli da objavimo njegovu analizu.

Neka me premijer ili neko od tkz. ‘eksperata’ demantira i ukaže da li je moja analiza pogrešna“, poručuje u svom dopisu.

Pročitajte njegovu analizu ispod.

“Neka me Novalić demantuje, ako ovo nije tačno”: Ekonomista izračunao kolika bi mu plata bila s “manjim” porezima