Najgori učinak u historiji: Zmajevi porazom okončali kvalifikacije za SP, Ukrajinci se plasirali u baraž

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine porazom je okončala kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine.

Zmajevi su večeras na Bilinom polju poraženi sa 0:2 od Ukrajine, koja je tako izborila drugo mjesto u našoj grupi i baraž.

Prva ozbiljnija šansa viđena je u šestoj minuti. Malinovskyi je sjajno pokušao sa 25 metara, ali na našu sreću lopta je otišla malo pored gola.

Napadali su i Zmajevi, a u 12. minuti centaršut Sušića završio je u rukama golmana Ukrajine.

I Zinchenko je pokušao sa 25 metara u 13. minuti, no lopta je i ovaj put otišla malo pored gola.

Yaremchuk je zakasnio nakon jednog centaršuta u 20. minuti, a četiri minute poslije Vasilj je odbranio jedan pokušaj gostiju.

Odličnu loptu uputio je Prcić za Demirovića u 27. minuti, a napadač Freiburga je odmah šutirao i poslao loptu pored gola. Bila je to dobra šansa za naš tim. Odmah na drugoj strani Yarmolenko je poslao loptu pored gola.

Obje reprezentacije su bile rastrčane i borbene, a u posljednjoj minuti prvog dijela naš tim je imao veliku šansu.

Prvo je golman Ukrajine odbranio Hadžikaduniću udarac glavom, a potom je odbijenu loptu Ahmedhodžić poslao pored gola i završen je prvi dio 0:0.

Ukrajina je napadala od starta drugog dijela, a u 56. minuti Ahmedhodžić je intervenisao u posljednjem trenutku ispred Yaremchuka.

Ipak, nismo izdržali pritisak. Zinchenko je pogodio za vodstvo gostiju. Fudbaleru Manchester Cityja nije bilo teško zatresti mrežu gola Zmajeva. Pet minuta poslije Malinovskyi je šutirao pored gola.

Pokušao je Ahmedhodžić u 74. minuti, ali odbranio je to golman gostiju.

Veliku šansa BiH je imala u 77. minuti. Makazicama je pokušao Prevljak, no odbranio je to Bushchan.

Ukrajina je u 79. minuti udvostručila prednost. Dovbyk je sam izašao na Vasilja i pogodio. U nastavku gosti su u nekoliko navrata zaprijetili, ali rezultat se nije mijenjao.

Francuska je ranije u našoj grupi osigurala prvo mjesto i direktan plasman na Mundijal. Trikolori su večeras na gostovanju savladali Finsku sa 0:2, a Finci su tako ostali bez drugog mjesta, koje je preuzela Ukrajina, piše Sport Centar.