Nermin Nikšić optužio Vladu FBiH za stanje: Dok Dodik razbija državu, SDA razbija rudnike

Lider Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić prokomentarisao je stanje u rudnicima te optužio Vladu Federacije BiH za nerješavanje nagomilanih problema.

Podsjetio je da je premijer Fadil Novalić još u aprilu trvdio da se ne smije smanjivati plaća rudarima.

Iz Vlade Federacije Bosne i Hercegovine su još u januaru ove godine najavili restruktuiranje rudnika. U aprilu je premijer Novalić pompezno tvrdio da niko ne smije smanjivati plaće rudarima. Naravno da niko bez Vlade ne može smanjiti plaće rudara, jer je uprava Elektroprivrede BiH samo produžena ruka Premijera i Vlade. Za svoj rad uprava JP EP FBiH odgovara Vladi FBiH“, kaže Nikšić.

Danas je potpuno jasno da je prethodnih deset mjeseci Vlada Federacije pripremala teren i tražila pogodnu priliku kako bi u tišini, bez pompe kojom su najavljivali brigu o njima, smanjili plaću rudarima, dodaje on.

Prepoznali su priliku u činjenici da je pažnja javnosti i medija skoncentrisana na blokadu državnih institucija koju provode Milorad Dodik i SNSD. Očito im se učinilo, dok su kamere uperene u krizu na državnom nivou, kako je idealna prilika da pokušaju realizirati svoje namjere i rudare svesti ispod granice siromaštva. Dakle, dok Dodik razbija državu, SDA-ov premijer Novalić razbija rudnike. Dok u vrijeme pandemije i krize, kada svi ulažu u poticaje proizvodnji, vodi maćehinsku politiku prema rudarima, s druge strane najavljuje povećanje plata državnih službenika“, smatra Nikšić.

Nemam ništa protiv ni da se povećaju plate državnim službenicima ukoliko to ima utemeljenje u budžetu, dodaje, ali je, kako kaže, nedopustivo da se teret ekonomske krize prelama preko leđa rudara.

Zastupnici SDP BiH su u Parlamentu FBiH redovno upozoravali na loš položaj rudara, borili se za njihova prava i trpili lažne optužbe, ali nikad nismo posustali tražeći bolje uslove za rudare. Rudari to dobro znaju, a sada je i potpuno jasno da SDP nedvosmisleno podržava rudare. Zbog toga želim i danas jasno reći da u potpunosti podržavam sutrašnje proteste rudara i da se borba za rudare nastavlja, a da će SDP BiH biti njihov glas u svakom parlamentu“, naveo je on.

Nikšić kaže kako za SDP BiH nema dvojbe kada su u pitanju zahtjevi rudara, a bilo kakvo smanjenje plata u vremenu kada troškovi života i cijena sindikalne korpe stalno rastu predstavlja ciljani napad na egzistenciju i put svođenja rudara i njihovih porodica na prosjački štab.

Ako dopustimo da to svita iz federalne vlade uradi ljudima koji su godinama bili generator razvoja rušeći rekorde u proizvodnji ‘crnog blaga’, onda stvarno ne zaslužujemo ništa bolje od ove korumpirane i kriminalne vlasti“, zaključio je lider SDP-a.