Nezavisni odbor i danas bez odluke o poništavanju konkursa za direktora FUP-a, bit će zatraženo mišljenje OHR-a

Nezavisni odbor Parlamenta FBiH danas je održao sjednicu na kojoj ipak nije donesen nikakav zaključak u vezi konkursa za izbor direktora Federalne uprave policije.

Mirko Milićević, predsjednik Nezavisnog odbora u razgovoru za Patriju kazao je da su danas većinom glasova odlučili da zatraže konsultaciju u vezi ovog procesa od Ureda visokog predstavnika (OHR).

Zatražit ćemo neku vrstu konzultacija sa OHR-om pa da vidimo možemo li razriješiti ovu situaciju. Mi ćemo zamoliti da njihov odgovor bude u što kraćem roku”, kazao je Milićević.

Inače, od šest članova koliko je ih danas prisustvovalo sjednici 4 člana su glasala za to da se NO obrati OHR-u dok su dva člana bila protiv.

Na pitanje da li je na današnjoj sjednici razmatran i dopis federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare u vezi sa neregularnostima na konkursu za prijem 88 kadeta u FUP, Milićević je kazao da je ranije stigla određena dokumentacija ali i danas pred samu sjednicu te da će na narednoj sjednici razmatrati ovo pitanje.

Danas nismo donosili nikakav zaključak te ćemo to pitanje razmatrati na narednim sjednicama”, kazao je predsjednik NO.

Saga sa konkursom za izbor direktora Federalne uprave policije traje već nekoliko mjeseci, iako je riječ o konkursu iz 2019. godine. Imenovanje direktora bilo je zaustavljeno od juna 2019. do jula 2021. godine kada je Vlada FBiH konačno glasala o svim imenima sa rang-liste koju je dostavio Nezavisni odbor.

Nijedan kandidat tada nije dobio podršku, a Vlada FBiH je usvojila zaključak u kojem preporučuje da se konkurs poništi i raspiše novi.

Vlada FBiH je glasanjem o listi kandidata okončala proceduru, a sada je sve na Nezavisnom odboru Parlamentu FBiH.

Nekoliko mjeseci trajalo je dopisivanje na relaciji FMUP-Vlada FBiH-NO, ali Nezavisni odbor je umjesto konačne odluke o konkursu odlučio zatražiti i mišljenje OHR-a.

Podsjećamo, u junu 2019. godine Vlada FBiH je donijela zaključak da se obustavi procedura imenovanje direktora FUP-a dok se ne imenuje nova Vlada FBiH kako to imenovanje ne bi utjecalo na izbor ministra unutrašnjih poslova FBiH jer ministar i direktor ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda.

Do imenovanja nove Vlade nikada nije došlo, ali ni do imenovanja direktora FUP-a.

Federalnom upravom policije već više od dvije godine rukovodi Ensad Korman kao v.d. direktora.

Osim Zorana Galića koji je bio prvi na listi i koji je tužio Vladu FBiH jer nije imenovan, na listi su i Milan Galić, bivši policijski komesar Zapadnohercegovačkog kantona koji je krajem marta 2021. godine ponovo imenovan na tu poziciju ali je u oktobru podnio ostavku, Ensad Korman, zamjenik direktora FUP-a, Robert Perić, načelnik Terenskog ureda Jug i glavni inspektor u GP BiH, Ljuban Frljić, načelnik jednog od sektora Uprave policije MUP SBK (u penziji), Mustafa Hujdurović, inspektor u FUP-u, i Zoran Čegar, načelnik Sektora uniformisane policije Federalne uprave policije.