NIP uoči Kongresa stranke: Imamo najveći stranački potencijal, želimo i znamo mijenjati stvari nabolje

Prvi kongres Naroda i Pravde bit će održan u subotu 20.11.2021. godine u Domu mladih u Sarajevu.

Na Kongresu će biti izabrani stranački organi uključujući i predsjednika stranke čime će biti dovršeni unutrastranački izbori.

Kongres Naroda i Pravde ranije je odgađan zbog pandemije COVID-19 i ograničenja okupljanja koja su bila na snazi. Od sredine 2021. traju unutarstranački izbori na nižim nivoima, od općinskih i kantonalnih do regionalnih odbora.

Stranačkim kongresom koji će biti održan 20.11.2021. u Sarajevu bit će u potpunosti dovršeni unutarstranački izbori čime će se i definitivno preći iz faze povjereništava i privremenih stranačkih organa u fazu stranačke organizacije kojom rukovode demokratski izabrani predstavnici.

Kongres će birati predsjednika Naroda i Pravde, dvojicu zamjenika, najmanje četvoricu potpredsjednika stranke, Glavni odbor Naroda i Pravde koji će brojati 99 članova te Nadzorni odbor stranke.

Kongresu će prisustvovati 400 delegata iz svih dijelova Bosne i Hercegovine. Delegirani iz svih stranačkih organizacija, ovih 400 delegata kroz demokratski proces izabrat će novo stranačko rukovodstvo. Kongresu će prisustvovati i 55 zvanica.

U svečanom dijelu Kongresa, prisutnima će se pored zvanica obratiti i aktuelni predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković, predsjednik Proširene kooordinacije Naroda i Pravde Dejan Kovačević, predsjednik Povjereništva mladih Azhar Sejarić, Mersiha Mehmedagić…

Snažan rast Naroda i Pravde nakon osnivanja 2018. najbolje je vidljiv kroz osnivanje naših lokalnih stranačkih organizacija u više od 70 mjesta, općina i gradova, u cijeloj Bosni i Hercegovini. Tokom 2021. kroz demokratsku proceduru izabrali smo rukovodstva u općinskim, kantonalnim i regionalnim organizacijama, a Prvi kongres Naroda i Pravde bit će kruna tog procesa.

Kroz izbor lokalnih stranačkih rukovodstava pokazali smo otvorenost za nove ljude, birajući najbolje među nama nastojali smo pokazati da Narod i Pravda prepoznaje stručne i vrijedne kadrove koji su spremni ponijeti teret odgovornosti. Kongresom ćemo završiti važnu etapu unutarstranačkog organiziranja, ali istovremeno ćemo i definitivno potvrditi da smo stranka sa najvećim potencijalom u Bosni i Hercegovini koja može, želi i zna mijenjati stvari nabolje“, navodi se u saopćenju Naroda i Pravde.

Kongres će razmatrati i niz strateških dokumenata koji će jasno definirati stranačke politike, prioritete i način ostvarivanja istih u narednom periodu.

Između ostalog, Kongres će razmatrati i Prijedlog Deklaracije Naroda i Pravde, kao zvanični stav stranke po ključnim pitanjima.

Deklaracija sadrži 31 poglavlje i uz uvodni dio ovaj dokument stranku definira kao stranku centra, državotvornu, multietničku, bosanskohercegovačke orijentacije.

Kongres će razmatrati i Prijedlog Programske orijentacije kao širi dokument koji obuhvata primarne oblasti programskog djelovanja Naroda i Pravde.

Dokument sadrži dosta precizne pravce djelovanja, koji su numerisani po oblastima i ukupno ih je 253. Također, bit će razmatran i Prijedlog Programske platforme za mlade.