Novi val padavina pred nama, za dio BiH upaljen narandžasti meteoalarm

Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno, dok u većem dijelu zemlje pada kiša.

Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati iznosile su: Bjelašnica 4; Bugojno i Srebrenica 6; Drvar, Gradačac, Jajce, Sanski Most, Sarajevo, Sokolac i Tuzla 7; Banja Luka, Bihać, Bijeljina, Doboj, Prijedor i Zenica 8; Ivan-sedlo 10; Livno i Mostar 12; Trebinje 13; Grude 14; Neum 16°C.

Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 941hPa, za 3hPa je manji od normalnog i raste.

Danas u Bosni i Hercegovini oblačno sa kišom. Prognozirana količina padavina širom zemlje je uglavnom između 15 i 30 litara po metru kvadratnom, lokalno do 45 litara. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 12°C, na jugu zemlje do 18°C.

U Sarajevu oblačno sa kišom. Prestanak padavina u večernjim satima. Najviša dnevna temperatura zraka oko 10°C.

Nove najave padavina – novi strah

Svaka nova najava padavina građanima donosi novi strah, s razlogom. Hiljade je pitanja pred nama, da li će se ponoviti scenarij od prije tri dana, da li smo sada spremniji.

Meteorolozi ne ohrabruju, već u subotu su nas napominjali da nas novi val jačih padavina očekuje od danas, a upaljen je i narandžasti meteoalarm za dio Bosne i Hercegovine, i to za područje zapadne, sjeverozapadne Hercegovine, i jugozapad Bosne.

Očekivana količina padavina na jugozapadu Bosne, zapadu i sjeverozapadu Hercegovine od 40 do 50, lokalno do 70 l/m2. U ostatku zemlje padavine između 15 i 30, lokalno do 40 l/m2“, napominju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Poduzmite mjere opreza i budite u toku sa najnovijom vremenskom prognozom. Djelujte u skladu sa savjetima koje su dali ovlaštene organi. Za sve dodatne informacije obratite se nadležnim institucijama“, dodaju.