Objašnjenje Nedima Sladića zašto je nevremenom najzahvaćenija Jablanica

Meteorolozi posljednjih dana najavljuju nevrijeme, te je za danas upaljen crveni meteoalarm za Bosnu i Hercegovinu.

Od ranih jutarnjih sati mogli smo svjedočiti samo u Sarajevu o mnogo iščupanih stabala, kako je vjetar odnio kiosk na Otoci i slično.

Ipak, najgore je nekako prošla Jablanica obzirom da su naleti padavina uzrokovali bujice, odrone i poplave, a neke saobraćajnice su neprepoznatljive.

Jedan od komentara je bio i “voda pojela cestu”.

Video/ Dijelovi saobraćajnica u Jablanici neprepoznatljivi, “voda pojela cestu”

Na Facebook grupi vezanoj za Jablanicu jedna članica je podijelila fotografiju radara koji pokazuje nevrijeme u Bosni i Hercegovini.

Nedim Sladić je na to odgovorio “jako lijepo položen front koji je i razlog ovako obilnih padavina“, a drugi korisnik ga je upitao zašto baš Jablanica, te konstatovao da u ostalim dijelovima BiH nije zabilježeno nevrijeme kao tamo.

Sladić je zatim pojasnio o čemu se radi.

Idu strujanja od Mediterana preko juga Hercegovine i sva vlaga se potom nabija na sjever Hercegovine, sve do južnih padina Bjelašnice. Od poslijepodneva ono prelazi i sjevernije.

I pogoduju mu ova jugozapadna strujanja, koja okolnim planinama (Prenj, Velež, Čvrsnica, Čabulja) uvjetuje veće ohlađivanje zraka, a samim tim i obilnije izljeve“, pojasnio je Sladić.

Nije zaboravio niti požare koji su ovo ljeto bili aktivni u Hercegovini.

Ne zaboravimo da izgoreno tlo Hercegovine je sada idealno tlo za klizišta, jer višak vlage nema šta upiti“, zaključio je Sladić.

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot