Oglasila se Ambasada SAD-a: Podržavamo slobodu izražavanja i pravo građana na mirno okupljanje

Američka ambasada oglasila se nakon današnjeg mirnog protesta građana uslijed aktuelne političke situacije u našoj zemlji.

Ambasada se oglasila na zvaničnom Twitter profilu, a nevedeno je da podržavaju slobodu izražavanja i pravo građana na mirno okupljanje.

SAD su upoznate sa protestima koji su održani ispred ambasade. Podržavamo slobodu izražavanja i pravo građana na mirno okupljanje. Za nas je mišljenje građana Bosne i Hercegovine veoma važno. Ambasada je danas zatvorena zbog praznika: ostajemo spremni za razgovor sa zabrinutim gradanima. Također, potičemo lidere da rade na izgradnji stabilne i prosperitetne budućnosti, neopterećene korupcijom, kakvu građani i zaslužuju.

Naša privrženost BiH, kao i naša politika prema BiH, ostaju čvrste. SAD podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH, države koja je multietnička i demokratska. Nastavljamo promovirati dijalog među liderima i raditi sa našim partnerima kako bi pružili podršku Bosni i Hercegovini na putu ka euroatlanskoj budućnosti“, navodi se iz Ambasade SAD-a.

Podsjećamo, građani su jutros ponovili zahtjeve sa prethodnih protesta ispred OHR-a:

– Mi građani Bosne i Hercegovine, vjerujemo u prijateljstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama i očekujemo pomoć predsjednika Bidena u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, na koje se ovih dana vrši otvoreni institucionalni atak uključujući i prijetnju silom.

– Tražimo da pošaljete stručne ljude koji će od institucija tražiti da se zaštite ljudska i svaka druga prava građana, a ne da trguju s političkim liderima koji ne priznaju presude međunarodnih sudova (Međunarodni sud pravde, Evropski sud za ljudska prava, Međunarodni krivični sud za bivšu SFRJ..)

– Zahtijevamo da međunarodni Okvirni sporazum za mir u Bosni i Heregovini ne mijenjamo parcijalno već suštinski na bazi jasnih principa koji će uključivati vrijednosti koje stoljećima imamo kao multi-kulturalno društvo.

– Pozdravljamo Principe za izmjenu Ustava BiH koje su izradile nevladine organizacije VKBI, HNV, SGV i Forum parlamentaraca BiH. Tražimo ista prava i istu odgovornost za svakog građanina BiH.

– Građani Bosne i Hercegovine neće dozvoliti mijenjanje ustavnog poretka silom.