Oglasio se i Parlament BiH: Netačne tvrdnje o penzionisanju dijela delegata i poslanika

Nakon što je Kabinet zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića reagovao u na vijest RSE-a u kojoj se navodi kako je lider SDA, između ostalih, tokom 2021. godine proslavio 65. rođendan i “silom zakona” poslan u mirovinu, danas je reagovao i Sektor za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

Povodom tvrdnji iznesenih u medijima da su “Izetbegović i Čović ‘umirovljeni na dan’ uz 15.000 eura otpremnine“, Sektor za odnose s javnošću u svom saopćenju iznosi potpuno suprotne tvrdnje.

Kao prvi argument ističu da “nije tačna tvrdnja da su Izetbegović i Čović ‘umirovljeni na dan’”.

Kabinet Izetbegovića: Nije penzionisan, nije primio i niti će primiti otpremninu

U tom cilju naglašavaju da nadležne službe u Sekretarijatu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nikada nisu donijele odluke o penzionisanju (umirovljavanju) Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića.

Osim toga, uz neistinitu tvrdnju da su Izetbegović i Čović “umirovljeni na dan” stoji “uz 15.000 eura otpremnine” iz čega čitaoci mogu donijeti sasvim pogrešan zaključak da je Izetbegoviću i Čoviću isplaćena otpremnina u pomenutoj visini.

Tačno je, međutim, da Izetbegoviću i Čoviću nije isplaćena nikakva otpremnina jer nije donesena odluka o njihovom penzionisanju, saopćeno je.

Također navode da nisu tačni ni navodi prema kojima su (slijedi citat) “predsjednik vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, predsjednik vladajuće Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZBiH) Dragan Čović, potpredsjednik vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nikola Špirić, te predsjednik glavne opozicijske Srpske demokratske stranke Mirko Šarović ‘silom zakona’ poslani u mirovine“.

Lijepi Parlament/ Izetbegović i Čović “penzionisani na dan” uz 30.000 KM otpremnine

Nadležno tijelo za donošenje rješenja o prestanku radnog odnosa po osnovu penzionisanja, kao i odluke o otpremnini jeste Zajednička komisija za administrativne poslove Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Ovo radno tijelo nikada nije donijelo odluku o penzionisanju Izetbegovića, Čovića, Špirića i Šarovića, niti su ovim delegatima i poslanicima isplaćivane bilo kakve otpremnine”, ističe se u saopćenju za medije Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

Bitno je napomenuti da prema tumačenju nadležnih službi, ne postoji zakonski osnov po kojem bi se Izetbegović mogao dobrovoljno odreći otpremnine.

Također, u sinoćnjoj reakciji Kabineta Izetbegovića navedeno je da će Izetbegović otpremninu proslijediti kao podršku udruženjima i pojedincima.

Kada Komisija donese rješenje, otpremnina će u punom iznosu biti usmjerena u svrhe u koje Izetbegović redovno izdvaja značajan dio svojih primanja, kao podršku udruženjima i pojedincima”, zaključuje u reakciji Kabinet zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bakira Izetbegovića.