Općina Centar izvršila pripreme za zimsko održavanje ulica

Služba za investicije, komunalni razvoj i planiranje u saradnji sa Službom za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Centar okončala je pripremne radnje za zimsko održavanje ulica u centralnoj gradskoj općini.

Na osnovu spiskova koje su dostavili sekretari 19 mjesnih zajednica Centra, Kantonalno javno komunalno preduzeće “Rad“ započelo je sa dostavom soli za zimsko posipanje ulica.

Pripreme za zimsko održavanje ulica na području Centra se obavljaju na osnovu ugovora o izvođenju redovnog zimskog održavanja lokalnih i nekategorisanih cesta i javnih staza na području općine Centar za sezonu 2021/2022. godinu.

Vrijednost ovog ugovora iznosi 794.350 KM, a sredstva je izdvojila Općina Centar.

Prema odredbama programa zimskog održavanja saobraćajnica u Centru i ugovora za ovu zimsku sezonu, koja traje od 15. novembra 2021. do 15. marta 2022. godine, komunalno preduzeće “Rad“ ima obavezu da održava prohodnim 140 saobraćajnica lokalnog karaktera od interesa za Općinu Centar i 133 nekategorisane ceste sortirane po prioritetima, kako bi se obezbijedio stalan, nesmetan i siguran promet.

Također, pomenuto preduzeće je u obavezi da mašinski održava pješačke površine na 23 lokacije, dok će se ručno održavanje ulica, pločnika, stepenica i mostova obavljati na 57 lokacija.