Općina Stari Grad usvaja Gender akcioni plan za period od 2021-2027. godine, u toku javna rasprava

Općina Stari Grad Sarajevo, putem Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica pripremila je nacrt Gender akcionog plana Općine Stari Grad za period od 2021. do 2027. godine.

Gender akcioni plan (GAP) je strateško-planski dokument Općine koji svojom implementacijom treba da potiče budući rast i razvoj zajednice, te unaprijedi ravnopravnost spolova u zajednici.

Za potrebe izrade ovog Gender akcionog plana prikupljeni su dostupni podaci koji su razvrstani po spolu, zatim statistički podaci Federalnog zavoda za statistiku i Centralne izborne komisije BiH, te analizirani javno dostupni podaci o stanju ravnopravnosti spolova u općini Stari Grad Sarajevo.

Utvrđivanje stanja ravnopravnosti tretirano je kroz: rad, zapošljavanje, pristup ekonomskim resursima, obrazovanje, nauku, sport, socijalnu zaštitu, sprečavanje i suzbijanje nasilja i drugo.

Prema statističkim podacima od 30.juna, 2020. godine u općini Stari Grad živi 52% osoba ženskog spola i 48% osoba muškog spola.

U toku 2020. godine na području Starog Grada prosječno je bilo zaposleno 10.353 osobe, a nezaposleno 5.844 osobe.

U strukturi zaposlenih je 0.07% više muškaraca, a u strukturi nezaposlenih 15,64% više osoba ženskog spola.

Konkretno govoreći o instituciji Općini Stari Grad Sarajevo, 58% zaposlenih u ovom organu uprave su žene, a od 17 radnih mjesta voditelja službi, sektora, interne revizije i pravobranilaštva 76% je osoba ženskog spola.

Nasilje nad ženama i nasilje u porodici je jedan od najveći izazova bh. društva i jedno od najtežih kršenja prava žena.

U skladu sa Zakonom o zaštiti od nasilja u porodici FBiH u Kantonu Sarajevo u 2019. godini je bilo ukupno 326 osoba koje su štićene zaštitnom mjerom u sklopu provedenih aktivnosti, od čega je u općini Stari Grad Sarajevo bilo njih 9%.

Prema evidenciji JU Kantonalni centar za socijalni rad, počiniocima nasilja u porodici u 2019. godini izrečeno je ukupno 658 mjera od čega 11% u općini Stari Grad.

Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo je na sjednici održanoj 26.11.2021. godine utvrdilo Nacrt Gender akcionog plana od 2021. do 2027. godine i uputilo ga u javnu raspravu koja će trajati 30 dana.

U javnu raspravu mogu se uključiti Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo, političke stranke odnosno Klubovi vijećnika, nadležna radna tijela Općinskog vijeća, savjeti mjesnih zajednica Općine Stari Grad Sarajevo, građani i nevladine organizacije sa područja općine Stari Grad Sarajevo.

Prijedlozi i sugestije na Nacrt Gender akcinog plana za period od 2021. do 2027. godine mogu se dostaviti u u pisanoj formi Službi za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica, najkasnije do 26. decembra, 2021. godine i to poštom ili lično na adresu.

Nacrt Gender akcinog plana za period od 2021. do 2027. godine možete pogledati OVDJE.

Zaključak Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo možete pogledati OVDJE.