Palmer: Izbori u BiH trebaju vratiti povjerenje građanima; Bakalar: Osnovna poruka je da izbora mora biti

U zgradi delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini od jutros su trajali razgovori diplomata.

Američki izaslanik zadužen za Izborni zakon Matthew Palmer nakon sastanka je izjavio da izbori u Bosni i Hercegovini trebaju vratiti povjerenje građanima čiji je glas važan.

Palmer je istakao da su tu da podrže nastojanja u postizanju dogovora o ograničenoj ustavnoj reformi i izbornoj reformi.

Naravno želimo reći da SAD podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Želim reći da smatramo da je izborna reforma i ograničena ustavna reforma jako važna, da je važna za funkcionalnost institucija BiH, na kretanju BiH prema naprijed ka evropskim i euroatlantskim integracijama.

Želim reći da je prvi sastanak koji smo imali danas bio sa predstavnicima organizacija civilnog društva, razgovarali smo o integritetu izbornog procesa, o važnosti. Ono što je od izuzetne važnosti jeste to da taj proces uspije u Parlamentu i ono što je također važno jeste da izbori u BiH budu korektni, fer i transparentni, da građani budu sigurni i da se ponovo vrati povjerenje u to da građani vjeruju da njihov glas jeste važan i da se njihovi glasovi čuju”, kazao je Palmer.

Naglasio je i to da je važno da rezultati izbora u BiH odražavaju volju građana.

Tu smo da podržimo ovaj proces i da podržimo Bosnu i Hercegovinu. Želimo pomoći političkim strankama da dođu do dogovora, želimo omogućiti da se taj dogovor postigne o izbornoj reformi i ograničenoj ustavnoj reformi koja je vezana uz to. Sve to radimo da bi se došlo do poboljšanja funkcionisanja institucija BiH i jačanja njenog kapaciteta da bi se provele odluke Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda te da bismo pomogli BiH na njenom putu naprijed”, poručio je Palmer.

Predsjednik Centralne izborne komisije Željko Bakalar rekao je danas da je njegova osnovna poruka da izbora mora biti, nakon što je okončan sastanak sa američkim izaslanikom zaduženim za Izborni zakon Matthewom Palmerom i predstavnicom Evropske unije Angelinom Eichhorst.

Odgovarajući na pitanje novinara nakon sastanka možemo li očekivati naredne izbore po novom zakonu, Bakalar je istakao kako je to veliko pitanje s obzirom na političku klimu u Bosni i Hercegovini te da predstavnici međunarodne zajednice traže moduse kako bi našli mogućnost da uvjere bh. političare o nužnosti izmjena – prvo Ustava, a onda i Izbornog zakona, kako je kazao.

Pretpostavljam da je to razlog zbog čega će na ovim razgovorima sudjelovati predstavnici više političkih stranaka, s obzirom da je za opći konsenzus potrebno suglasje u Parlamentarnoj skupštini BiH“, dodao je.

Naveo je i da su iz CIK-a ukazali na probleme organizacijske prirode koji nosi svaka odgoda eventualne izmjene Izbornog zakona.

Ukazali smo na činjenicu da sve izmjene koje treba da uslijede moraju da uslijede vrlo brzo s obzirom da mi moramo da kao temeljno tijelo izborne administracije u BiH pripremimo svaki organizacijski aspekt s obzirom da imamo i različite softverske module, a moramo donijeti i niz podzakonskih akata kojem bi se prilagodili izborni sustav BiH eventualnim izmjenama Izbornog zakona.

Za sve to postoji potreba da se uloži maksimalan napor da se svi ti akti pripreme i naš jedinstveni izborni informacijski sustav za eventualno neke nove modele početkom petog mjeseca s obzirom da moramo raspisati izbore i imati spremno u slučaju izmjene zakona“, naveo je Bakalar.

Rekao je i da će, u slučaju blokada, prilagođavati se, jer tu to i navikli svim blokadama i opstrukcijama, kako je naglasio.

Imali smo već test za lokalne izbore 2020. pa smo uz pomoć prijatelja iz međunarodne zajednice da provedemo te izbore. Pokušat ćemo sve što je u našoj moći da uložimo sve napore ako bude blokada i da izbore provedemo“, naglasio je predsjednik CIK-a.

Poručio je i da je osnovna poruka koju je on iznio da izbora mora biti i da bi sve drugo bilo sunovrat demokracije.