Parlament FBiH sutra će razmatrati Informaciju o poziciji rudara

Predloženi dnevni red sutrašnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine dopunjen je Informacijom u vezi sa štrajkom rudara rudnika u FBiH i njihovim zahtjevima upućenim s aktuelnog protesta.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Mirsad Zaimović kazao je da je predloženo nekoliko inicijativa po ovom pitanju, pa su je uvrstili kao tačku dnevnog reda.

Što se tiče rudara prvo smo dobili inicijativu premijera Federacije BiH Fadila Novalića, a poslije i stranačke inicijative da se održi vanredna sjednica o onome što je proizvelo proteste rudara. Zaključio sam da bi bilo prihvatljivo da Informaciju u vezi sa štrajkom rudara rudnika u Federaciji uvrstimo kao jednu od prvih tačaka dnevnog reda ove redovne sjednice Zastupničkog doma.

Svakako, na ovoj sjednici će se razmatrati Izvještaj o radu JP Elektroprivrede BiH i Informacija u vezi problema s izgradnjom Bloka 7, te će se upotpuniti jedna slika vezano za ukupan energetski sektor i poziciju rudara”, kazao je Fenu Zaimović.

Među informacijama na dnevnom redu nalaze se i Informacija Vlade FBiH o epidemiološkoj situaciji, Informacija o implementaciji Projekta izgradnje brze ceste Sarajevo-Goražde dionica Tunel Hranjen – Faza – 1 i Informacija o Pravilniku o dinamici zamjene fiskalnih sistema u Federaciji BiH.

Također, zastupnici će se izjašnjavati o Prijedlogu zakona o građevinskom zemljištu te izmjenama Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u postupku privatizacije i Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u FBiH.