Pfizer predstavio “Paxlovid”, antivirusnu tabletu za liječenje Covida koja smanjuje smrtnost za 89 posto

Pfizer je danas predstavio tabletu “Paxlovid” protiv koronavirusa, te je saopćio da je rano prekinuo ispitivanja jer su početni rezultati bili tako pozitivni, piše BBC.

Eksperimentalna pilula za liječenje Covida koju je razvila američka kompanija Pfizer smanjuje rizik od hospitalizacije ili smrti za 89 posto kod odraslih osoba sa visokim rizikom od teške bolesti, pokazuju rezultati kliničkih ispitivanja.

Lijek “Paxlovid”, namijenjen je za upotrebu ubrzo nakon razvoja simptoma kod osoba s visokim rizikom od teške bolesti.

Ova objava dolazi dan nakon što je britanski regulator za lijekove odobrio sličan lijek koji su razvili Merck Sharp i Dohme (MSD).

Velika Britanija je već naručila 250.000 doza novog Pfizer lijeka zajedno s još 480.000 kutija MSD-ove tablete “Molnupiravir”.

Pfizerov lijek, poznat kao inhibitor proteaze, dizajniran je da blokira enzim koji je virusu potreban da bi se umnožavao. Kada se uzima uz malu dozu druge antivirusne pilule zvane “Ritonavir”, ostaje u tijelu duže.

Kombinovano liječenje djeluje malo drugačije od “Merck” pilule koja unosi greške u genetski kod virusa.

Pfizer je objavio da planira dostaviti rezultate privremenih ispitivanja za svoju pilulu američkom regulatoru za lijekove, FDA, kao dio aplikacije za hitne slučajeve koju je pokrenuo prošlog mjeseca.

Predsjednik i glavni izvršni direktor kompanije Albert Bourla rekao je da pilula ima “potencijal da spasi živote pacijenata, smanji ozbiljnost infekcija Covid-19 i eliminiše do devet od 10 hospitalizacija”.