Predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije: Novinar Tanjuga se osramotio

Predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić izjavio je danas ne vjeruje da će krivična prijava protiv novinara agencije Tanjug Marka Ivasa zbog negiranja genocida u Srebrenici imati pravno dejstvo ako je on državljanin Srbije.

Također, ocijenio je da je novinar svojim stavom načinio gaf.

Ivas je u kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića u Sarajevu tokom intervjua rekao da se ne slaže sa odlukom Međunarodnog suda pravde, nakon čega je Komšić prekinuo razgovor.

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) podnio je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivičnu prijavu protiv Ivasa.

Smatram da novinar Tanjuga griješi sa tim stavom, to mislim kao građanin. Možda onda nije ni trebalo da ide da intervjuiše nekoga ko je preživio rat i zna šta se dešavalo na tom području”, istakao je Bodrožić.

Bodrožić je ocijenio da krivična prijava IGK protiv Ivasa ulazi u polje verbalnog delikta i dodao da u BiH postoji “nadmetanje ko će biti veći patriota” kada je riječ o ovom pitanju.

Dodao je da je možda bila dovoljna osuda stava novinara Tanjuga i “sramota koju je on sebi napravio”.

To ne priliči savremenom čovjeku koji je svjestan svoje okoline i razložno gleda na svoju blisku historiju”, naglasio je on.

Bodrožić je kazao da je potrebno shvatiti traume koje su još uvijek velike u Bosni i Hercegovini, kao i da “postoji otvoreno negiranje mnogih zločina sa svih strana, a ponajviše sa srpske i hrvatske”.

On je naglasio da su vremenom negatori od potpunog negiranja došli do formulacije da je to “samo zločin”.

Oni korak po korak priznaju fakte, ali i dalje mnogo ljudi vjeruje u tu propagandu koja je dominantna u našoj zemlji. Jedan od kreatora te propagande je taj nepostojeći Tanjug”, ocijenio je on.