Preminula srebrenička majka Hajra Ćatić, mnogi se opraštaju od majke koja kosti Nine nikada nije našla

Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice” i majka koja nikada nije uspjela pronaći nijednu kost svog sina Nihada preminula je danas u Sarajevu.

Ćatić je preminula danas u Općoj bolnici prim. dr. Abdulah Nakaš u Sarajevu u kojoj je bila hospitalizovana nekoliko dana.

Ćatić je godinama tragala da ukopa parem jednu kost svog sina Nihada, koji je inače bio ratni novinar i poznat pod nadimkom Nino.

Nažalost, njena želja nije ispunjena, a ranije je u medijima uvijek govorila da se borila sa nedostatkom informacija o masovnim grobnicama što je dodatno otežavalo proces pronalaska posmrtnih ostataka njenog sina.

Inače, ogorčeni smo zbog preseljenja laboratorije iz BiH jer se dugo čeka da se sve ovdje pripremi, pa da se pošalje u Belgiju, pa koliko će vremena proći da pošalju rezultate jer ne rade samo za Srebrenicu i Podrinje, nego za sva mjesta u svijetu gdje je bio genocid. Sve će ovo biti još usporenije. Razočarana sam i bojim se da neću dočekati da dođem do posmrtnih ostataka svog sina Nine”, kazala je Ćatić u jednom od ranijih izjava za medije.

Brojni Srebreničani su se na društvenim mrežama oprostili od Hajre Ćatić ističući da je ona cijeli svoj život posvetila borbi za istinu i pravdu, za žrtve te neumorno davala veliki doprinos.