Prvi slučajevi “super-mutant” COVID-a potvrđeni u Europi

Belgija je danas postala prva europska zemlja koja je potvrdila slučaj varijante “super-mutant” koronavirusa koji se, iz Afrike, proširio na tri kontinenta u samo dvije sedmice, prenose mediji.

Ova zemlja je prijavila dva slučaja nove varijante, nazvane B.1.1.529, koja sadrži mutacije koje bi ga mogle učiniti najzaraznijim sojem do sada i omogućiti mu da izbjegne zaštitu koju nam pružaju vakcine.

Južnoafrička Republika bilježi najviše slučajeva ove varijante, a broj novozaraženih nevjerovatno je skočio u posljednjih sedam dana; infekcije ovim sojem su također uočene u Bocvani, Hong Kongu i Izraelu.

Najbolji belgijski virolog upozorio je da je soj vjerojatno “već u Europi“, ali u vrlo malom broju.
I dok Europa žuri s ograničenjima putovanja, putnicima koji su jutros stigli iz Johannesburga na aerodrom Schiphol u Amsterdamu, rečeno je da “ne mogu ući u Nizozemsku”. Ljudi u avionu čuli su da će avioni koji slijeću u Amsterdam iz Cape Towna također biti “pogođeni” ovom odlukom.

Nova varijanta prvi put je uočena na testu koji je napravio putnik koji je iz Južne Afrike stigao u Hong Kong, ali se smatra da se varijanta pojavila u Bocvani.

Izraelsko ministarstvo zdravlja saopćilo je danas da je pacijent bio pozitivan na B.1.1.529 nakon povratka iz Malavija, sugerirajući da je već raširen u kontinentalnoj Africi. U zemlji postoje još dva sumnjiva slučaja.

Svjetska zdravstvena organizacija trenutačno održava hitan sastanak na kojem se raspravlja o varijanti, koja bi se u roku od nekoliko sati mogla nazvati ‘Nu’ u skladu s njihovim sistemom imenovanja varijanti koronavirusa – uz pomoć grčkog alfabeta.

Njemačka i Italija pridružile su se Ujedinjenom Kraljevstvu u obustavljanju putovanja iz Južne Afrike danas, a u znak sve veće uzbune Europska unija također predlaže zabranu putovanja iz te zemlje i njenih susjeda.

Britanski ministar zdravstva Sajid Javid istaknuo je mogućnost obustave putovanja iz više zemalja, rekavši da je ta varijanta jasan znak da je pandemija ‘daleko od kraja’.

Stopa zaraze u Južnoj Africi jučer je narasla za 93 posto u jednom danu, a lokalni naučnici kažu da je ova varijanta vjerovatno već u svih devet provincija u zemlji. Još uvijek nije zabilježen porast hospitalizacija. Infekcije su uglavnom uočene kod mlađih osoba.

Profesor Marc Van Ranst, virolog koji radi s belgijskim institutom za javno zdravstvo Sciensano, objavio je na Twitteru da je jedan slučaj otkriven kod putnika koji se vratio iz Egipta 11. novembra, a prve je simptome imao 22. novembra.

Ovaj “super-mutant” ima 30 mutacija – najviše ikada i dvostruko više od delta varijante – za koje naučnici strahuju da bi soj mogao učiniti ultra infektivnim i sposobnijim izbjeći imunitet izazvan vakcinama.