Ptičja gripa se širi Evropom i Azijom

Svjetska organizacija za zdravlje životinja (OIE) zabilježila je posljednjih dana nekoliko ozbiljnijih žarišta ptičje gripe u Europi i Aziji, što pokazuje da se virus ponovno počeo brzo širiti.

Zbog pojave ptičje gripe raste zabrinutost u peradarskoj industriji s obzirom na to da je tijekom prijašnjih epidemija ubijeno nekoliko desetaka miliona peradi.

Dodatno, zabrinuti su i epidemiolozi jer se ovaj virus može prenijeti i na ljude.

Kina je do sada ove godine prijavila 21 infekciju podtipom ptičje gripe H5N6 kod ljudi, što je više nego u 2020. godini, piše CNN.

Ptičja gripa u Aziji

Južna Koreja izvijestila je o pojavi ove bolesti na farmi od oko 770.000 peradi u provinciji Chungcheongbuk-do, priopćio je jučer OIE.

U Japanu je također zabilježena prva pojava ptičje gripe u zimskoj sezoni 2021. na farmi peradi na sjeveroistoku zemlje.

Žarišta u Europi

Što se tiče Europe, virus je zabilježen u Norveškoj u okrugu Rogaland kod jata od 7.000 ptica, priopćio je OIE.

Epidemije se obično javljaju u jesen te se šire divljim pticama selicama.

Belgijska vlada stavila je zemlju pod povećan rizik od ptičje gripe, naloživši da se perad od ponedjeljka drži u zatvorenom prostoru, nakon što je identificirana visoko patogena varijanta ptičje gripe kod divlje guske u blizini Antwerpena.

To je uslijedilo nakon sličnog poteza u susjednoj Francuskoj ranije ovog mjeseca i u Nizozemskoj u oktobru.

Virus u Engleskoj i Poljskoj

Na maloj peradarskoj farmi u središnjoj Engleskoj pojavila se jako patogena ptičja gripa tipa H5, potvrdio je prije sedam dana britanski ministar poljoprivrede, a pojavu ptičje gripe H5N1 na nekoliko farmi prijavila je i Poljska.

Bolest se pojavila manje od sedam dana nakon što je Britanija proglasila nacionalnu zonu prevencije od ptičje gripe, naredivši farmama i ljudima koji drže ptice da postrože mjere biosigurnosti.

Soj H5N1 potvrđen je prije kod malog jata pilića na sjeveru Walesa, kod zarobljenih ptica na istoku Škotske i u centru za spašavanje ptica u središnjoj Engleskoj.

Poljska je također prijavila pojavu ptičje gripe H5N1 na nekoliko peradarskih farmi s ukupno 650.000 komada peradi, navodi OIE. Virus se širi Europom zadnjih mjesec dana te je još potvrđen u Njemačkoj, Italiji i Danskoj.

Ptičja gripa se ne može prenijeti na ljude konzumiranjem proizvoda od peradi.