“Radnički neposluh”: Rudari u sedam rudnika obustavili rad, traže ispunjenje zahtjeva

Obustavljen je rad u sedam rudnika u bh. entitetu Federacija BiH, koji su u vlasništvu Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH, potvrdio je jutros za Radio Slobodna Evropa (RSE) predsjednik Sindikata radnika rudnika Federacije BiH Sinan Husić.

Husić je kazao da se radi o radničkom neposluhu ukupno 6.800 rudara u Federaciji BiH, koji je počeo u utorak u sedam sati ujutro.

Ovo nije simbolična obustava, a do kada će trajati ne zavisi od nas, nego od predstavnika vlasti Federacije BiH, menadžmenta rudnika i Elektroprivrede BiH“, kazao je Husić.

Rudari iz Federacije BiH okupit će se u utorak na protestima ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu.

Obustava rada je, kako je kazao, znak podrške rudarima koji dolaze na proteste.

Imamo informaciju da brojni radnici, iz svih dijelova Federacije BiH, idu prema Sarajevu na proteste“, istaknuo je Husić.

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH organizira proteste zbog, kako navode, drastičnih umanjenja primanja rudara, koja su, kako tvrde, predviđena novim pravilnicima o radu i o učinku.

Husić ističe da se ovim pravilnicima visina osnovne plaće kopača u jami, sa sadašnjih 850 KM (oko 425 eura), smanjuje na 570 KM (oko 285 eura).

Između ostalog upozoravaju da rudarima nije uvezan radni staž, jer su im plaće isplaćivane bez doprinosa za penzijsko osiguranje.

Ministar energetike, rudarstva i industrije Federacije BiH Nermin Džindić izjavio je, pak, za RSE da pravilnici o radu i učinku idu u korist rudarima.

Primjenom pravilnika došlo bi do povećanja plate za sve koji ispune plan. Dakle, ukoliko radite i postignete bolje rezultate dobit ćete i više novca dok će oni koji podbacuju biti ‘sankcionisani’. I kad govorimo o sankcionisanju rudari će biti minimalno ili nikako kažnjeni, nego ona ide za odgovorna lica u procesu proizvodnje“, ističe Džindić.

Poreski dug rudnika u Federaciji BiH, zaključno s krajem prošle godine, iznosio je skoro 263 miliona eura.

Dugovanja rudnika po svim osnovama iznose više od 460 miliona eura, a ukupni gubitak u 2020. godini je bio oko 39,5 miliona eura.