Rudari se pakuju i odlaze kućama: Nema prozivodnje uglja dok nam ne ispune zahtjeve!

Rudari koji od jučer ujutro protestuju ispred zgrade Vlade FBiH odlučili su da krenu svojim kućama.

Poručili su da ne odustaju od zahtjeva, ali i to da neće biti proizvodnje uglja dok se isti ne ispune.

Rudari su se počeli pakovati i pripremati za odlazak.

Bili smo izloženi izuzetno teškim uslovima. Održali smo sastanak u kasnim satima i donijeli odluku da danas do 15 sati čekamo na odgovor na naše zahtejve. Ako se ne desi, povlačimo se u rudnike.

I nije se desio Imamo aktivan radnički neposluh od utorka i trajat će se dok se ne usaglase svi zahtjevi koje smo predstavili Vladi FBiH. Nema proizvodnje uglja u rudnicima koji su u sastavu koncerna”, poručio je predstavnik rudara Sinan Husić, prenosi N1.

Podsjećamo, i danas su trajali protesti rudara sedam rudnika iz FBiH.

Rudari su jučer u 11 sati ujutru došli pred zgradu Vlade Federacije, a tu su i prenočili na temperaturi koja graniči s nulom.

Imaju ukupno osam zahtjeva.

Među zahtjevima je stavljanje van snage jednostrane odluke poslodavca o primjeni novog Pravilnika o radu i Pravilnika o radnom učinku kojim bi se plata rudara umanjila.

Jedan od zahtjeva je i poštivanje odredbi Kolektivnog ugovora u oblasti rudarstva, kao i donošenje plana i programa uvezivanja radnog staža radnicima u rudnicima.

Zahtijeva se i smjena generalnog direktora Elektroprivrede BiH, kao i smjena direktora Rudnika, koji su Pravilnike stavili u primjenu.

Danas tokom dana pred rudare je sa specijalcima sišao ministar Nermin Džindić (SBB) kojem rudari nisu dozvolili da se obrati, a odbili su ući na pregovore.

Iako su tražili da se obrati bez zaštite ministar Džindić to nije učinio, a članovi Vlade FBiH su izašli na sporedni izlaz i zaobišli rudare.

Sinoć je održan i hitni sastanak koji je sazvao federalni premijer Fadil Novalić u zgradi Vlade.

Vlada nije udovoljila zahtjevima rudara, formiran je pregovarački tim.