Rudari složni: Ostajemo do ispunjenja zahtjeva pred Vladom FBiH

Nekoliko stotina radnika rudnika u sastavu Koncerna EP BiH planiraju ostati ispred zgrade Vlade FBiH do ispunjenja zahtjeva koje su 18. novembra uputili federalnom premijeru Fadilu Novaliću.

Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara Federacije BiH kazao je večeras da se tokom dana pokušao otvoriti pregovarački postupak, piše Patria.

Mi smo vidjeli da je jedino moguće prevazići ovu situaciju ispunjavanjem zahtjeva od 18. novemba koji su predstavljeni federalnom premijeru. Ulazili smo bezbroj puta tu, nudili rješenja, imali smo socijalni dijalog na zadovoljavajućem nivou, ali unazad dva mjeseca EP BiH se jednostrano opredijelila za prihvatanje pravilnika.

Mi insistiramo da proces reorganizacije i restrukturiranja rudnika kreira struka da imamo realne ciljeve i vremenski period. Rudarstvo ne možemo ugasiti za godinu, dvije“, kazao je Husić.

On je istakao da je opredjeljenje da ostanu ispred zgrade Vlade FBiH do ispunjenja zahtjeva.

Ne bi trebali dozvoliti da igramo sami protiv sebe“, kazao je Husić.

Među zahtjevima je stavljanje van snage jednostrane odluke poslodavca o primjeni novog Pravilnika o radu i Pravilnika o radnom učinku kojim bi se plata rudara umanjila.

Jedan od zahtjeva je i poštivanje odredbi Kolektivnog ugovora u oblasti rudarstva, kao i donošenje plana i programa uvezivanja radnog staža radnicima u rudnicima.

Zahtijeva se i smjena generalnog direktora Elektroprivrede BiH, kao i smjena direktora Rudnika, koji su Pravilnike stavili u primjenu.

Danas tokom dana pred rudare je sa specijalcima sišao ministar Nermin Džindić (SBB) kojem rudari nisu dozvolili da se obrati, a odbili su ući na pregovore.

Iako su tražili da se obrati bez zaštite ministar Džindić to nije učinio, a članovi Vlade FBiH su izašli na sporedni izlaz i zaobišli rudare.