Savjeti veterinara kako spremiti pse za zimu, kako njegovati šape i prepoznati prehlade

Prava zima nam kuca na vrata, dolaze sve hladniji dani, a i snježne padavine su već tu. Ono što zanima sve vlasnike kućnih ljubimaca, prvenstveno pasa jeste kako ih pripremiti za to?

Razgovarali smo s mladim veterinarom Ajdinom Bašićem o ovome, a on vas u narednim redovima savjetuje kako pristupiti ljubimcima, kako ih zaštiti, te kada bi trebali potražiti profesionalnu pomoć.

Kaže da ne postoji neka posebna priprema za pse jer mnoge rase koje vlasnici imaju kod nas su naviknute na klimu.

Ne postoji neka posebna priprema za zimske periode, posebno zbog toga što su naše domaće pasmine, kao i neki psi koju su sa sličnih podnevlja već aklimatizovani na našu klimu. Naravno, uvijek treba obratiti pažnju na pasminu, dob i pol, kao i trenutno stanje organizma“, kazao je.

Dodaje da ljudi često kod nas drže kao kućne ljubimce pse kojima je prirodno stanište zima, poput haskija, samojeda, aljaskih malamuta, američih akita i itd.

Njihov organizam je već prilagođen na snijeg i zimu. Naravno, uvijek trebaju imati kvalitetnu ishranu, veterinarsku brigu i njegu, jer zdrav organizam je otporan na sve uticaje iz vanjske sredine. Za razliku od ovih pasmina neke druge sa malom dlakom, bez poddlake ili bez krzna nisu tako otporne i zahtijevaju određene predostrožnosti i naravno zaštitu od ekstremnih minusa, snijega, soli i vjetra“, dodaje Bašić.

Kaže da postoje tri stadija smrzotina.

Životinje ih jednako lako mogu zadobiti kao i ljudi. U zavisnosti od dužine trajanja izlaganja hladnoći, ili jačine intenziteta zime. Psi koji borave u kući su manje otporni na zimu i vanjske uticaje“, napominje.

Foto: N. M./ Sarajevska sehara
Foto: N. M./ Sarajevska sehara

Zanimalo nas je šta je najosjetljivije kod pasa na zimu i snijeg.

To su dijelovi koji nisu prekriveni krznom, poput dijelova trbuha, nogice sa unutarnje strane, njuškica, periferni djelovi tijela i šapice“, dodaje mladi veterinar za Sarajevsku seharu.

Mnogi vlasnici koji pse imaju prvi put slušaju razne savjete drugih vlasnika pasa, pa nas je interesovalo stručno mišljenje kako njegovati šape i šta činiti ako su jastučići oštećeni ili izgrebani.

Veterinar Bašić savjetuje da ukoliko ima oštećenja onda prvo treba da ih izliječimo, pa tek onda psa izvodimo na snijeg.

Ako se psi izvode na snijeg uredu je da se šapice namažu nekim prirodnim sredstvima za pse koje možete kupiti u pet shopu ili vazelinom, kao preventivna zaštita od pijeska, soli i snijega. Ako, pak, dođe do ostećenja kože na sapicama u tom slučaju treba prvo izlijeciti ostećenja pa izvoditi psa na snijeg. Odjeća za nogice isto tako može spriječiti ostećenja kod osjetljivih pasa. Definitivno treba izbjegavati agresivne stvari za šapice ili dugotrajno kretanje po ulicama gdje ima dosta pijeska i soli, naravno adekvatno očistiti i zaštititi kada se šetnja završi“, savjetuje za Sarajevsku seharu.

Dalje savjetuje šta koristiti za njegu šapica naših “dlakavih” prijatelja.

Postoji dosta komercionalnih sredstava za njegu, zaštitu i preventivu oštećenja šapica, sve to možete nabaviti u prodavnicama za njegu kućnih ljubimaca ili koristiti npr. vazelin. Uvijek se trebate savjetovati s veterinarom ako se koriste neki pripravci za ljude zbog toga jer mogu biti toksični za pse“, dodaje Bašić.

Foto: N. M./ Sarajevska sehara
Foto: N. M./ Sarajevska sehara

Pitali smo ga kako prepoznati prehladu i pothlađenost pasa.

Što se tiče simptoma pothlađenosti i smrzotina lako ih je prepoznati. Crvenilo kože i perifernih djelova tijela su prvi znaci, zatim može doći do nekroze, pas drhti, trese se i ima nisku tjelesnu temperaturu. Simptomi prehlade su kao kod ljudi, kihanje, iscjedak iz nosa, kašalj i sve zahtijeva posjetu veterinaru“, pojasnio nam je Bašić.

Od simptoma još dodaje ukočenost, podrhtavanje mišića, promjenu boje kože, blijede sluznice kao posljedica vazokonstrikcije.

Neki od urbanih mitova, ili ono što savjetuju neki vlasnici pasa je davanje čaja psima. Mladi veterinar upozorava na to.

Čajevi se ne preporučuju i mora se biti jako oprezan s tim. Mnogi čajevi i prirodni pripravci su toksični za pse ili blago toksični. Neki mogu narušiti prirodan metabolizam organizma. Nikakvi čajevi i prirodna sredstva se ne smiju koristiti na vlastitu ruku bez savjetovanja sa stručnim licima, ili ako su veterinarski odobreni. Zato bi prilikom svake upotrebe nekog čaja ili ljekovitog pripravka trebalo dobiti dozvolu od veterinara“, upozorio je mladi veterinar nove vlasnike pasa.

Za kraj nas savjetuje kako se svakodnevno ponašati tokom zimskog perioda.

Što se tiče malih pasmina, koje su isključivo kućne, prije izlaska na zimu treba ih pripremiti i zaštititi. Staviti vazelin na šapice, obući im odjeću, smanjiti boravak vani ako su ekstremini uslovi i postepeno ih navikavti na zimu. Povecavati vrijeme boravka postepeno. Uvijek osigurati dovoljnu količinu hrane, vitamine i minerale i tople prostorije za zagrijavanje. Psi koji borave vani isto trebaju imati mjesta gdje mogu da se ugriju i osuše“, zaključio je Ajdin Bašić za Sarajevsku seharu.