Sberbank napušta BiH i još četiri zemlje iz regije: Filijale preuzima srbijanski preduzetnik “kralj šećera”

Ruski Sberbank službeno napušta bh. tržište, kao i ona u regionu, a čija je ukupna imovina u vrijednosti od 7,329 milijardi eura, saopštili su iz banke, javljaju mediji u Hrvatskoj.

Potpisan je ugovor o prodaji svojih banaka podružnica grupaciji koja je pod kontrolom srpskog poduzetnika Miodraga Kostića poznatog kao “kralj šećera”.

Dana 3.11. 2021. godine, Sberbank Europe AG potpisao je ugovor s društvima AIK Banka a.d. Beograd, Gorenjska banka d.d., Kranj i Agri Europe Cyprus Limited o prodaji svojih banaka-podružnica u Bosni i Hercegovini (Sberbank BH d.d. Sarajevo i Sberbank a.d. Banja Luka), Hrvatskoj (Sberbank d.d.), Mađarskoj (Sberbank Magyarország Zrt.), Srbiji (Sberbank Srbija a.d. Beograd) i Sloveniji (Sberbank banka d.d.). Ukupna imovina navedenih banaka iznosi 7,329 milijardi eura i upravljaju s ukupno 162 poslovnice te servisiraju oko 600.000 klijenata (podaci za kraj 2020. godine)“, kaže se u saopćenju.

Dodaju da je Sberbank Europe AG donio odluku o smanjenju svoje geografske prisutnosti u središnjoj i istočnoj Europi kako bi se usredotočio na svoja ključna tržišta i ispitao nove poslovne modele.

Sberbank Češka ostaje u vlasništvu Sberbank Europe AG i nastavit će poslovati sukladno usvojenim poslovnim modelom. Nakon detaljne analize nekoliko opcija, transakcija s AIK Bankom, Gorenjskom bankom i Agri Europe Cyprus Limited, pokazala se najatraktivnijom iz perspektive Sberbank Europe AG“, navode.

Pojašnjavaju da su kupci u značajnoj mjeri prisutni u regiji i imaju jasnu viziju budućeg razvoja te podržavaju daljnji rast banaka, čime se osigurava da će klijenti i dalje moći računati na ​​usluge iste visoke razine kvalitete.

Zaključenje transakcije podliježe odobrenjima nacionalnih i međunarodnih regulatora, kao i nacionalnih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja, što se očekuje u 2022. godini”, stoji u saopštenju Sberbanka.